Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Regulatorna agencija kaznila FEJS TV sa 15.000 KM

Izvor: Filter

Televizija Fejs objavila je da je dobila kažnu u iznosu od 15.000 KM zbog “navodnih propusta u tri emisije Centralnog dnevnika, između ostalog i zbog navodnog pozivanja na ubistvo Milorada Dodika”.

“RAK je ustanovio da je najznačajniji propust navodni poziv Senada Hadžifejzovića na ubistvo Milorada Dodika, predsjednika RS. Iako Senad Hadžifejzović nije rekao “ubiti” (nego “smijeniti”, “smiriti”, “umiriti”, op. a.), RAK je ustanovio da je riječ o teškom prekršaju te je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 15.000 KM”, navodi se u saopštenju Fejs televizije.

Podsjećamo, danima se u javnosti vodila rasprava oko toga da li je Senad Hadžifejzović, novinar i voditelj emisije „Centralni dnevnik“ rekao da predsjednika Srpske treba ubiti ili umiriti.

Sporni snimak je, prenosi portal Kliks, analizirala Agencija za forenziku, nakon čega je RAK izrekao kaznu, a Fejs TV je mora platiti bez obzira na ulaganje žalbe u postupku.

U decembru je Regulatorna agencija za komunkacije donijela odluku o obustavi postupka protiv Fejs TV-a zbog navodne sporne izjave koju je njen vlasnik Senad Hadžifejzović izrekao u programu uživo.

Iz RAK-a su tada saopštili da su utvrdili da nema osnova za pokretanje glavnog postupka jer Agencija za forenziku nije mogla pouzdano utvrditi šta je Hadžifejzović izgovorio.

“RAK je protiv iste TV stanice, nakon provedenog preliminarnog postupka u pogledu sadržaja emitovanog dana 4. novembra 2022. i 5. novembra 2022. godine, pokrenula glavni postupak zbog potencijalnog kršenja osnovnih principa i opšteprihvaćenih standarda pristojnosti, o čemu je obaviješten nosilac dozvole”, navedeno je tada iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Zvaničnog saopštenja o ovoj kazni iz RAK-a još uvijek nema.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com