Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Počelo suđenje Marinkoviću, Macanu i Trifkoviću

Foto: D.S/klix.ba

Izvor: Filter

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću. Oni su optuženi za ubistvo sarajevskih policaja Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

U optužnici se navodi da su optuženi i prije ubistva policajaca koje se desilo 2018. godine, bili kriminalno aktivni, odnosno, da su ukrali nekoliko automobila. Tako su i u noći 26. oktobra 2018. godine, kada su ubijeni policajci, koristili ukradeno vozilo Seat Leon.

U optužnici se, prenosi N1, navodi da su ih policajci MUP-a KS zatekli te noći kako kradu Golf 6, a onda je Sava Marinković iz puškomitraljeza ispalio 20 metaka koji su usmrtili Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Nakon iznošenja riječi Tužilaštva, odbrana prvooptuženog Save Marinkovića i trećeoptuženog Marka Trifkovića je saopštila da, u ovoj fazi sudskog postupka, neće iznositi svoje uvodne riječi.

S druge strane, prenosi portal Kliks iz sudnice, odbrana drugooptuženog Aleksandra Macana, advokat Duško Tomić, se odlučio za sopstveno obrazloženje u kojem je, između ostalog, pomenuo da njegov klijent nije kriv. Rekao je da je na Alipašino Polje te oktobarske noći 2018. godine došao da ukrade automobil, ali ne i da ubije policajce.

Na samom početku svog izlaganja, advokat Tomić je kazao kako nije teško braniti se istinom.

“Moj klijent je prenoćio kod mene, prvo me je odveo na Pale, potom na Alipašino Polje gdje se sve dogodilo, a potom smo zajedno došli u sud i on se predao. Moj klijent je jedini dozvolio fotografisanje jer nemamo šta da krijemo”, rekao je Tomić, piše Kliks.

“Dva su koncepta istine: jedna je odbrana šutnjom, a druga odbrana istinom. Obdukcija je pokazala da su se na tijelu Adisa Šehovića nalazili rane od puškomitraljeza, a jedna sporna stvar je što su se na licu mjesta nalazili i dva živa metka od pištolja. Postavlja se pitanje – odakle ta dva metka?”, pita se Tomić.

“Moj klijent je bio tamo, išao je da krade auto, ali ne i da ubije policajce. Lično mislim da samo Marinković zna motiv ubistva”, rekao je Tomić.

Tomić je u izjavi za medije poručio da je Macan kriv jer je išao ukrasti automobil navodeći da je isto rekao u sudnici.

“Ali nije kriv za smrt jer nije znao da će se pucati i da će se desiti ubistvo. U svakom slučaju, kukavice ubijaju, a hrabri ljudi priznaju i traže oprost. Svi trebaju imati pravo na pokajanje i na oprost i rekao sam ja da ne branim nedjela već ljude i pomenuo sam tri majke, a posebno ću govoriti kada dođu dvije majke, tačnije, supruge ubijenih policajaca. To je zapravo pet majki koje sa svojom djecom vuku strahovite posljedice. I jedini lijek je istina. Govorio sam o tome da je u ovom gradu mnogo ubijenih i samo je 1993. godine ubijeno devet policajaca i nikada to nije rasvijetljeno. I zato sam rekao da je velika stvar kada neko dođe i kaže da je bio tu i da će pomoći i zato sam rekao da je Macan, pored toga što je kukavica i što mu tu nije bilo mjesta, takođe i heroj jer je došao i sebe i cijelu porodicu izložio opasnosti”, dodao je Tomić, prenosi N1.

Podsjećamo, tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu u ovom predemtu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića 7. decembra 2022. godine. Sva trojica su se 10. januara ove godine pred sudom izajsnili da nisu krivi.

Sljedeće ročište zakazano je za ponedeljak, 10. februara, kada će svjedočiti inspektor Alen Muratović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com