Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

Pale: Predstavljen roman „Miloš i akmače“

Izvor: Srna

Roman „Miloš i akmače“ autora Saše Terzića, koji govori o ratnom komandantu šekovačkog Drugog odreda Specijalne policije MUP-a Republike Srpske Milošu Stuparu, predstavljen je sinoć u Kulturnom centru na Palama.

Terzić je rekao novinarima da akmače znači sokolče pogodno za dresuru i da ima mnogo veze sa Vanjom, jednim od dva glavna junaka romana.

„U romanu je najviše priča o junaku Milošu Stuparu, heroju iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata koji je bio osuđen nepravedno na 40 godina robije, ali je oslobođen drugostepenom presudom nakon što je odležao skoro pet godina u zatvoru Viktor Bubanj u Sarajevu“, naveo je Terzić.

On je dodao da je Stuparu išao u posjetu i da je roman nastao iz želje da se zabilježi njegova životna priča.

Terzić, koji je glumac Dječijeg pozorišta Republike Srpske, naveo je da je ovo peta promocija romana, te najavio da će u narednom periodu biti predstavljen i u drugim gradovima Srpske.

Glavni junak romana Miloš Stupar rekao je da je rođak Saša sve njihove razgovore u pritvorskoj jedinici i poslije pretočio u roman.

„Ima mnogo Srba koji su doživjeli još goru sudbinu nego ja. Imao sam tu sreću u nesreći da odležim skoro pet godina u istražnom zatvoru, a nakon toga budem oslobođen za razliku od nekih koji su osuđeni na 20 godina a nisu počinili ratne zločine“, istakao je Stupar.

On je dodao da je u vrijeme suđenja imao podršku porodice, prijatelja i Srpske pravoslavne crkve.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević istakao je da je riječ o zanimljivoj knjizi u kojoj se kombinuju fikcija i čisti dokument.

„Po mom osjećanju glavna tema knjige je traganje za slobodom iz dva potpuno različita ugla. Jedan čovjek je fizički pritvoren, vapi za slobodom, a drugi je fizički slobodan, ali zarobljen najrazličitijim strahovima, frustracijama, traganjem za identitetom koji je izgubljen i pokušava da ga nadoknadi. U tom pokušaju čini krivično djelo“, rekao je Knežević i dodao da to pokazuje zapravo da ljudi koji se bave književnošću često postavljaju dva elementarna pitanja – identitet i sloboda.

Miloš Stupar, ratni komandant Drugog odreda Šekovića koji je djelovao u sastavu Specijalne brigade policije MUP-a, u julu 2008. godine bio je optužen za navodni genocid u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora, ali je u ponovljenom postupku oslobođen.

Predstavljanje romana „Miloš i akmače“ održano je u okviru manifestacije „Sretenjski dani“ koju organizuju Kulturno-sportski centar Pale i opštinska Boračka organizacija.


Filter 2019