Wed. Mar 22, 2023
ћирилица /latinica

Nevesinjski humorista i satiričar Mića Čokorilo o kadrovskoj politici

Izvor: Filter

“Kada neki mogu izdati nade roditelja, rodbine i prijatelja, izdati partiju, narod ili otadžbinu, zašto ja ne bih izdao jednu ovakvu knjigu?”

Napisao je ovo Milorad Mića Čokorilo, nastavnik, humorista i satiričar iz Nevesinja, u knjizi „Može i ovako“ koja je objavljena 1997. godine.

Posvetivši je Nevesinjcima, na čiji se račun ovdje i najviše našalio, pokojni Čokorilo je među prvima ukazao sugrađanima, ali i ostalim Hercegovcima, na to da imaju prezimena nadaleko poznata, ali i toliko smiješna i šaljiva da zaslužuju čitavo poglavlje.

KADROVSKA POLITIKA

Direktor OUR-a treba da bude pametan čovjek – nek bude Budalić!? Sekretar, čovjek koji čuva tajne i govori istinu – Lažetić? Predsjednik Izvršnog odbora da sredi redove – Mutilović!?
Delegat: osoba koja će štititi bazu – ličnost koja neće biti podmićena – Prodanović!?
U diskusiji nek uzme učešća pojedinac svijetla obraza – Crnoomerović, a ako se šta zagužva, nek to neko iskusan stiša – Palikuća!?
Blagajnik nek bude – Manjak.

Obezbijediti sredstva za naučni rad u inostranstvu izrazitom talentu – Šupljeglavu!?
Za javni red i mir nek se brine – Remetić: za obranu i zaštitu hrabar i odvažan čovjek – Kukavica. Referent za poresku upravu – Gušić, za sredstva solidarnosti, npr. od zemljotresa – Jamina!?
Komandir Stanice miran i povučen čovjek – Batinić, na Birou za zapošljavanje – Dangubić i Čamo.
U Vojnom odsjeku bi radili – Mirić i Ratković, u penzijskom osiguranju – Mučibabić, a za direktora odmarališta – Crnogorac.
Matičar nek bude Sudar, sveštenik Bogdanović ili Božićević – ukoliko su pobožni, a u Ustanovi za brigu o starijim i iznemoglim: brižna i nježna osoba – Grubačić.

Direktor Pilane nek bude – Bukvić, a šumar – Drvendžija, direktor Uprave puteva – Okuka, a Gradskog vodovoda – Suša.
U Građevinsko preduzeće zaposliti – Gredu!? U sindikatu nek radi čovjek koji će se brinuti za povećanje standarda radnika – Šupić!?

Direktor Radija bio bi Tepavčević, a spikeri – Tepurić, Vikalo i Borozan!? Kao fudbalski sudija izvrsno bi se snašao Pištalo, a u šahovskom klubu uvijek bi bilo mjesta za – Šahivića, Šehovića, Remića, Toporana i Kraljevića!?

Za manekena bi bio najpodesniji – Trbonja!? Za meteorologa postaviti Prorokovića i Gatala!? Gospođa zadužena za odnose sa islamistima – Pašajlić, Adžić, Spahić, Bulić i Muratović, a sa Vatikanom – Papić, dok bi za odnose sa Federacijom brinuo – Labalo.

U Narodnoj kuhinji bi radili – Grahovac, Krtolica, Repović, Mrković, Salatić, Grizović, Koprivica, Uljarević, Mastilović, Skorup, Maslo, Biberović, Začina, Supić, Bižić, Kašiković, a za kontrolu ukusa – Lizdek!?

U Bolnici glavni hirurg bi bio – Parović, kome bi asistirao Buconjić!? Specijalisti za grlo – uho – nos bi bili – Nosović, Šmrkić, Gluvović i Bjelogrlić!? Internista bi bio – Grčić, a očni specijalisti – Škiljević, “Orić i Slijepčević!? Kao ortoped bi radio – Kostić, a kao ginekolozi – Kuljić i Babić. Izvrstan stomatolog bi postao Zubac, a veterinar nek bude Beštić!?

U privatnike bi prešli: Privatna mesara – Teletina, Buregdžijska radnja – Pitić!? Poslastičarnicu nek otvori – Grković, a Ugostiteljsku radnju – Lozo, Obućarsku radnju – Čizmić, Kovačku radnju – Kovač i Kovačevi, Krojačku radnju – Terzić, Brijačku radnju – Berberović, a Butik – Golo, Golijanin i Gaćinović, radnju za popravku pušaka i pištolja – Pušković, Radnju za pokop – Spremo, a Mljekaru nek otvori – Kravić, s kojim bi sarađivali Skorup, Maslo i Škipina!?

Farmu goveda nek vode – Telebak i Govedarica, te Farmu ovaca – Šiljegović, Janjić i Torović!? Neka koze uzgajaju – Jaredić i Brstina!? Farmu kokošaka bi vodili – Oroz i Kokot, a Ergelu konja nek drže – Kulaš, Đogović i Samardžić!? Razne vrste pasa nek uzgaja – Šarović, a golubove – Golubović!? Predsjednik Lovačkog društva nek bude – Zečević, a sekretar – Vuković!? Ribolovačko društvo nek vodi – Šaran i Šarančić!

Za predsjednika Mjesne zajednice izabrati – Kneževića, a čovjek koji bi bio odan samo jednoj stranci bio bi – Šarenac!?”

Filter 2019