Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Na današnji dan formiran Prvi jurišni bataljon

Izvor: Filter

Na današnji dan prije 29 godina, u sastavu Ilidžanske brigade formiran je Prvi jurišni bataljon. Bio je sastavljen od najboljih, najiskusnijih i najbolje obučenih boraca iz Igmanske i Ilidžanske brigade.

Postrojavanje je obavljeno 01. februara 1994. godine u kasarni u Blažuju. Komandant bataljona Slobodan Janjić Bauba predao je raport generalu Stanislavu Galiću, komandantu SRK. Nakon toga je general Galić, u pratnji komandanta brigade Vladimira Radojčića i komandanta bataljona Slobodana Janjića, izvršio svečanu smotru i pozdravio borce novoformirane jedinice.

Prvi jurišni bataljon je učestvovao u brojnim bitkama na sarajevskom ratištu, ali i šire gdje god je trebalo da se brani srpski narod i teritorija. U tim borbama neki jurišnici su dali svoj život, a među njima i komandant Bauba.

Povodom obilježavanja 29 godina od formiranja Prvog jurišnog bataljona Ilidžanske brigade, danas u 9.00 časova biće služen parastos za poginule i umrle jurišnike u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama.

Neka je vječna slava junacima.

Filter 2019