Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Na Veljinama služen parastos poginulim i umrlim borcima

Izvor: Srna

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac rekao je da je 1.068 boraca sa područja Istočne Ilidže u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dalo život za stvaranje Republike Srpske, napominjući da njihova žrtva ne smije biti zaboravljena.

“Borci, njihove porodice i mi koji smo preživjeli zaslužili smo od Republike Srpske da ona nas voli kao što mi volimo nju”, izjavio je Šehovac novinarima povodom obilježavanja Dana boraca i Boračke organizacije Republike Srpske.

On je istakao da je u proteklim godinama dosta toga poboljšano, ali ima još toga da se uradi radi poboljšanja teškog položaja demobilisanih boraca koji nemaju mjesečni borački dodatak.

“Jedan dio ima, odnosno oni ljudi koji su u penziji, a ostali nemaju. Predstoji težak period rada Boračke organizacije jer idu izbori unutar organizacije širom Republike Srpske i u tom dijelu bi trebalo da svi gledamo da postavimo ljude koji će raditi za ovu populaciju”, istakao je Šehovac.

On je dodao da je neophodna borba prema svim institucijama za bolja prava boračke populacije.

“To je povećanje invalidnine ratnim vojnim invalida, porodicama poginulih i da se konačno riješi problem zapošljavanja djece poginulih boraca, kojih ima oko 1.500”, istakao je Šehovac.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” Slobodan Maunaga, koji je prisustvovao parastosu poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama sa članovima ove organizacije, kaže da su se danas sjetili poginulih koji su ugradili život u temelje Republike Srpske.

“Kao i svake godine pozivamo nadležne da se o boračkoj populaciji vodi više računa i brige, jer su to zaslužili. Demobilisani borci i sada teško žive, dosta njih je bez posla i uslova za normalan život”, istakao je Maunaga.

Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata obilježava se u Republici Srpskoj 14. februara. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položili su živote za odbranu Srpske.

Filter 2019