Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

Marku Kusmuku nagrada “Golden Osten” na međunarodnom bijenalu crteža u Skoplju

Izvor: Glas Srpske

Umjetnik Marko Kusmuk dobitnik je nagrade “Golden Osten”, na međunarodnom bijenalu crteža u Skoplju.

Priznanje mu je uručeno u Nacionalnoj galeriji Sjeverne Makedonije, a žiri, koji je radio na čelu sa kustosom bijenala Emilom Aleksijevim, Kusmukovo djelo “Buđenje” izabrao je u konkurenciji od 1.035 radova koje je predstavilo 336 umjetnika iz 52 države.

– Izuzetno mi je zadovoljstvo da moj rad po mišljenju internacionalnog žirija zaslužuje ovu nagradu. Ovo bijenale postoji već 55 godina i za to vrijeme ugostili su i nagradili mnoge značajne umjetnike poput Marine Abramovič, Džozefa Košuta, Vladimira Veličkovića, Jože Cijuha, Pjera Sulaža i mnoge druge pa mi je posebna čast da se i moj rad nađe među njihovim remek delima – izjavio je Marko Kusmuk povodom dobijanja ovog priznanja.

Kusmuk je ranije za svoja djela dobio nekoliko priznanja u zemlji i inostranstvu, i to: prvu nagradu za crtež fondacije “Vladimir Veličković”, veliku nagradu Udruženja likovnih umjetnika Srbije povodom 100 godina ULUS-a, kao i Prvu nagradu za crtež “Zlatni lav” u Veneciji na izložbi “Venis Lend”.

Ovaj umjetnik izlaže od 2007. godine i od tada je realizovao 24 samostalne izložbe u Srbiji, Njemačkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Crnoj Gori, Makedoniji, a kolektivno je izlagao na više od 60 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu (Kina, Japan, Italija, Njemačka, Turska, Danska, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina).

Kusmuk je rođen 1985. godine u Sarajevu, a na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na slikarskom odsjeku je diplomirao 2007. godine. Magistrirao je 2008. godine u Rimu na Akademiji lijepih umjetnosti, na odsjeku za slikarstvo.

Doktorske studije završio je 2016. godine odbranom disertacije sa radom/tezom pod nazivom “Likovna dekonstrukcija u dualizmu lica i naličja” u klasi profesora Miloša Šobajića.

Živi i radi u Beogradu, a kao samostalni umjetnik izražava se kroz slikarstvo i crtež.

Filter 2019