Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Komedija „Miro/pomazani/” Zorana Todorovića najbolji dramski tekst na konkursu „Reci naglas“

Izvor: Filter

Komedija „Miro/pomazani/” autora Zorana Todorovića iz Istočnog Sarajeva proglašena je za najbolji neobjavljeni dramski tekst na javnom konkursu „Reci naglas” koji je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raspisalo u saradnji sa Gradskim pozorištem Gradiška.

Na konkurs, koji je bio otvoren od 8. jula do 15. novembra prošle godine, pristiglo je 35 dramskih tekstova, koje je ocjenjivao stručni žiri koji su činili Radoslav Lale Pavlović, Monika Ponjavić i Tanja Šljivar.

“Autor najboljeg dramskog testa dobio je nagradu od 10.000 KM. Drugu nagradu u iznosu od 3.000 KM dobila je Svjetlana Đurić iz Čelinca za tekst „Teuta /i/lirska kraljica”, dok je Nenad Tadić iz Bijeljine dobio treću nagradu od 2.000 KM za tekst pod nazivom „Grušenjkina sudbina ili oni dolaze”, saopšteno je iz Ministarstva.

Proglašenju najboljih dramskih tekstova na konkursu „Reci naglas”, u Kulturnom centru u Gradišci prisustvovala je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković koja je istakla da je ovim javnim konkursom postignut cilj da se stvori pozitivna stvaralačka klima u oblasti pozorišne umjetnosti.

Đakovićeva je naglasila da u Republici Srpskoj postoje sredine sa velikim potencijalom za razvoj pozoršta, kao što je Gradiška, ali da nedostaje pozorišnih tekstopisaca i reditelja.

„Ovaj konkurs označava pozitivan početak razvoja pozorišne umjetnosti u Republici Srpskoj i neće biti posljednji, jer će Ministarstvo ovu aktivnost realizovati bijenalno u saradnji pozorištima drugim sredinama”, dodala je Đakovićeva.

Navela je da je Ministarstvo za relizaciju ovog projekta obezbijedilo 50.000 KM, te da u njegovoj drugoj fazi slijedi rad na predstavi na osnovi prvonagrađanog teksta, koja će biti dio repertoara Gradskog pozorišta Gradiška.

Direktor gradiškog pozorišta Zlatan Vidović rekao je da će predstava biti premijerno izvedena na otvaranju Prvog pozorišnom festivala „Ljubica” u Gradišci, čije su pripreme u toku i koji će okupljati profesonalana pozorišta iz Republike Srpske.

Filter 2019