Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Ko je bivši ministar koji je probušio gumu na komšijinom automobilu?

Foto: Siniša Pašalić/RINGER

Izvor: Filter

Jutros je objavljena vijest da je bivši ministar finansija Republike Srpske, Milenko Vračar, sinoć priveden u policiju zbog sumnje da je komšiji izbušio gume na automobilu. Policija je jutros, navodeći inicijale, objavila da mu se na teret stavlja krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

“Službenici Policijske uprave Banjaluka danas su izvršili kriminalističku obradu lica M.V. iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari. Navedeno lice se sumnjiči da je dana 3. februara u Banjaluci na parking prostoru u ulici Nikole Pašića upotrebom oštrog predmeta probušilo zadnji desni pneumatik na putničkom automobilu marke „audi“, čime je oštećenom licu pričinilo materijalnu štetu u iznosu od oko 600 KM”, saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka.

Dodaje se da je  o navedenom  obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, a nakon komletiranja i dokumentovanja predmeta Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv osumnjičenog će biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prema saznanjima potrala Srpskainfo, sumnja se da je on i ranije bušio gume na vozilima komšija. Tokom dana pojavio se snimak sa nadzorne kamere koja je, navodno, snimila Vračara tokom bušenja gume.

Bivšem ministru finansija ovo nije prvi sukob sa zakonom, jer je i ranije bio osuđivan zbog krivičnog djela, piše SrpskaInfo.

Podsjećaju da je kao kadar PDP Vračar bio ministar finansija u Vladi Republike Srpske od 2001. do 2003. godine.
Te 2003. godine visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdauna je zbog afere u Upravi Carina RS tražio da Vračar podnese ostavku, što je on i uradio.

Vračar je i bivši direktor Nove banjalučke banke, a 2008. godine osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na novčanu kaznu od 20.000 KM zbog falsifikovanja službene isprave u prikrivanju garancije ove banke u visini od 11 miliona evra.

Tom garancijom banka je garantovala plaćanje obaveza u poslovnom odnosu Rafinerije iz Broda sa inostranim preduzećem “Galaksi central”.

U obrazloženju presude sudsko vijeće je navelo da je dokazano da je Vračar prikrio ovu garanciju, koja tako nije mogla biti evidentirana u poslovnim knjigama, nije mogao biti formiran kreditni dosije, niti je banka mogla izvršiti rezervisanje sredstava.

Vračar je i vlasnik i direktor revizorske kuće „Vral Audit“, a ova kuća je više puta radila i revizorske izvještaje za „Šume RS“, kao i brojnim privatnim preduzećima. Na njegovoj listi se nalazi i banjalučka „Čistoća“, Područna priverdna komora u Banjaluci, „Romanijaputevi“ i druge firme.

Vrčar je, podsjeća SrpskaInfo, bio i insajder Specijalnog tužilaštva u akciji 2012. godine, a u kojoj je uhapšen tadašnji direktor Šuma RS Srđan Ljubojević

On je tada prijavio tadašnjeg direktora „Šuma RS“ Ljubojevića da mu je uzeo 10.000 KM mita da bi mu isplatio 120.000 KM duga.

Vračar se od 2003. godine nalazio i na američkoj „crnoj listi“ i tada su mu zamrznuti računi u bankama, zabranjen mu je rad u javnim ustanovama i kandidovanje na izborima. Tek 2015. godine skinut je sa „crne liste“. Na ovoj listi se našao zbog sumnje da je pomagao u skrivanju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću.

Filter 2019