Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Konkurs za srednjoškolce o temi “Egzodus sarajevskih Srba”

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Izvor: Filter

Povodom obilježavanja 27 godina od egzodusa sarajevskih Srba, Gradska uprava Istočno Sarajevo raspisuje konkurs za izbor najboljih literarnih i likovnih ostvarenja učenika srednjih škola.

Cilj konkursa je njegovanje kulture pamćenja, a pravo učešća imaju svi učenici srednjih škola na području Istočnog Sarajeva.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

“Literani radovi o temi „Egzodus sarajevskih Srba“ mogu biti prozni ili u stihovima, obima do tri kucane stranice sa proredom, dok likovni radovi nemaju ograničenje kada je riječ o formatu ili materijalu  na kojem će biti rađeni”, saopštili su iz Gradske uprave.

Učenici svoje radove mogu predati predmetnom profesoru najkasnije do 1. marta 2023. godine.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Autori najboljih literarnih i likovnih ostvarenja biće nagrađeni. Učenicima čiji radovi budu najbolji biće dodijeljena novčana nagrada, prigodno priznanje i knjiga.

Za radove iz obje kategorije nagrada za prvo mjesto iznosi 300 KM, za drugo mjesto 200 KM i za treće mjesto iznosi 100 KM.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Egzodus Srba iz Sarajeva u skorijoj istoriji predstavlja nezapamćen događaj koji je uslijedio nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma  21. novembra 1995. godine. Tada je pet opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je drugih pet opština podijeljeno između Republike Srpske i Federacije BiH, gdje su Srbi dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Foto: Grad Istočno Sarajevo

Srpski borcu su zaustavili 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili svoje domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja, za stolom u Dejtonu, pripala Federaciji BiH. Na Sokocu je formirano Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik, na koje su preneseni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske poginulih tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata na sarajevsko-romanijskom ratištu.

Konkurs možete pogledati OVDJE.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com