Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

Komedija ”Svuda prođi a u Bosnu dođi” u petak pred publikom u Istočnom Sarajevu

Izvor: Filter

U petak, 3. marta, u 19.00 časova u KC Istočno Novo Sarajevo biće odigrana monodrama “Svuda pođi a u Bosnu dođi”.

Monodrama je nastala prema romanu ”Najteže je stranac biti”.

Autor je Srećko Marčeta, režiju potpisuje Jovica Marčeta a monodrama je rađena u produkciji Scene Novi Grad.

Monodrama “Svuda prođi a u Bosnu dođi”, je priča o mladiću koji po završetku ,”majstorske” škole odlazi iz svoga sela na posao. Za njega u “inostranstvo”.

Mlad, novopečeni majstor vodoinstalater napušta svoje selo svoju očevinu i odlazi u „svijet“ trbuhom za kruhom. Misleći da je svugdje bolje i svugdje lakše raditi i sticati nego na selu. Priče drugih kako je u gradu dobro, kako se malo radi a dobro zaradi, imaš svašta vidjeti i okusiti, mladog „majstora“ povedoše u svijet. Taj njegov svijet će biti Riječko brodogradilište koje je u tom vremenu primalo radnike za sve poslove.

Mlad, neiskvaren grmečki mladić, opasan snagom i željom da uspije susreće se sa sirotinjskim životom, radom po 12 sati, dijeli krevet sa drugim a sve da bi nešto uštedio. Mnogobrojne djevojke ga gledaju kada izlazi sa posla ali on sebi ne može da priušti takav luksuz pitajući se je li došao zaraditi pare ili ganjati „sojke“. Neiskvaren mladić sa sela upoznaje mnoge ljude pa i one loše koje će ga provesti kroz život prevaranata, život obećanja. Naš junak ne može da zamisli da ljudi lažu, žive od prevara i od tuđeg rada. Sve ovo našem junaku se dešava kroz ovu poučnu lepršavu monokomediju.

Vrhunac svega je kada se vraća u svoje selo kušajući gradski život, ali opet njegovo povjerenje u druge i njegova naivnost ga odvode u Njemačku gdje ga mnogi prijatelji pozvaše da dođe da radi. „Svu mi govoriše Mića samo dođi do nas, dalje si naša briga, I jesam bio njihova briga kako da me se riješe“. Vraćajući se iz Njemačke svoju priču povjerava konobaru koji ga prvo nije htio poslužiti ali kada je rekao odakle dolazi odmah je bio poslužen. „Šta je konobar i ti se pališ na Njemačku ko izbjeglica na stan”…

Cijena ulaznice 5 KM.

Filter 2019