Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Kajganić: Na nekim univerzitetima moguće za pet dana postati doktor

Foto: BIRN

Izvor: RTRS

Uputili smo Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za pet lica dok smo za šest predložili mjere zabrane, rekao je danas Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, govoreći o aferi “Diplome”, odnosno policijskoj akciji “Klaster”, u kojoj je uhapšeno 11 osoba.

Kako kaže, među njima su, rektori i dekani univerziteta, direktori, profesori. Došli su do dokaza, tvrdi Kajganić, da je jedna od kupljenih diploma i ona za inženjera građevinarstva,a dešavanja u Turskoj i Siriji su pokazala do kakvih posljedica može dovesti situacija koja se odnosi na nezakonite radnje u građevinarstvu.

– Kroz dosadašnje prikupljanje dokaza utvrdili smo da je moguće na određenim univerzitetima steći akademsko zvanje doktora ili profesora u roku od pet dana – kazao je Kajganić.

Prema njegovim riječima, javnost je već upoznata sa rezultatima pretresa, ali to je samo vrh ledenog brijega i predstoji drugi dio posla, koji je obimniji.

Komentisao je i rad inspekcijskih organa i rekao da je činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi.

– Predmetom su obuhvaćeni privatni fakulteti kroz koje smo dokazali zloupotrebe, ali ako nađemo dokazi da i na javnim fakultetima postoji toga, naravno da ćemo djelovati. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao – naglasio je Kajganić.

Naveo je da je Tužilaštvo BiH od 2021. sa Agencijom za istrage i zaštitu provelo istražne radnje i došlo do dokaza da u BiH postoji organizovana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma.

Filter 2019