Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Ikonić: Većina oštećenih zgrada večeras se srušila

Izvor: Filter

Turska agencija za vanredne situacije AFAD saopštila je da su zemljotresi jačine 6,4 i 5,8 stepeni Rihterove skale večeras pogodili jugoistočnu Tursku u intervalu od 17 minuta.  Još dva zemljotresa magnitude 5,2 zabilježena su u Samandagu u 20:19 i 20:24.

Najmanje tri osobe su poginule, a 213 je prebačeno u bolnicu nakon potresa u regiji Hataj. Potvrdio je ovo večeras turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu.

Šteta je prijavljena u gradu Defne u provinciji Hataj, a potresi su se osjetili u Siriji, Egiptu, Izraelu, Kipru i Libanu. Evropsko-mediteranski seizmološki centar upozorio je na opasnost od cunamija.

Spasilačka služba “Volf” jedina iz BiH još uvijek u Turskoj

Brojni spasilački timovi pomagali su prethodnih dana u traženju nestalih u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku početkom februara, ali osim članova Spasilačke službe “Volf”, svi su se vratili u BiH. Članovi “Volf”-a iz Foče i Istočnog Sarajeva još su u Hataju, a ostali su na poziv turskog AFAD-a.

U izjavi za portal radiosarajevo.ba, načelnik Spasilačke službe “Volf” Nenad Ikonić rekao je da je većina oštećenih zgrada srušena u večerašnjem zemljotresu koji je, takođe, bio razoran. Potvrdio je da su svi članovi Spasilačke službe “Volf” dobro.

Filter 2019