Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

Dačić: U Srbiji večeras organizovan pokušaj državnog udara

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ 

Izvor: Srna

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je jasno da je danas organizovan pokušaj državnog udara, ubistva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i nasilnog preuzimanja vlasti.

– Zahtijevam od nadležnih državnih organa da hitno preduzmu sve mjere za zaštitu ustavnog poretka i javnog reda i mira. Ovo je izdaja nacionalnih i državnih interesa za račun neprijatelja Srbije – rekao je Dačić.

Vučiću je večeras prijećeno smrću na protestu desničara koji je održan u Beogradu ispred zgrade Predsjedništva Srbije zbog, kako su naveli, izdaje Kosova i protiv njemačko-francuskog plana za Kosovo, prenijeli su beogradski mediji.

Jedan od organizatora protesta Dejan Petar Zlatanović iz SRBIN.info je na kraju govora viknuo “Ko potpiše – njega ubiše”.

Ultradesničar Damnjan Knežević iz takozvanih Narodnih patrola, čiji se pripadnik Dejan Bobaček danas uputio sa snajperskom puškom na protest ispred Predsjedništva, rekao je na protestu: “Kunem vam se, spremni smo za mnogo više od nereda”.

Zahtjevi okupljenih na protestu bili su da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povuče iz pregovora o Kosovu i Metohiji, da se ne formira Zajednica srpskih opština, da se javno objavi francusko-njemački plan i da se plan odbije.

U jednom trenutku su porušili ogradu pored Predsjedništva i prišli zgradi uzvikujući “gdje je Vučić” i “izdaja, izdaja”, te gađali fasadu jajima.

Protest je završen ispred Policijske stanice u Ulici Majke Jevrosime, gdje su okupljeni tražili da, navodno, budu puštena dva uhapšena građanina.

Novosadska policija privela je danas pripadnika ultradesničarske grupe “Narodne patrole” iz Bačke Palanke Dejana Bobočeka, kod kojeg je pronađena puška sa optičkim nišanom i municijom.

Filter 2019