Thu. Jun 8, 2023
ћирилица /latinica

Ćosić: Sarajevo nije bilo pod opsadom (VIDEO)

Izvor: Filter

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, u programu N1 pojasnio je zašto je Gradski odbor SNSD-a Istočno Sarajevo podržao Savjet ministara Bosne i Hercegovine u kojem je i Nenad Nešić, lider DNS-a.

Govorio je i najavi postavljanja tabli na ulazu u Istočno Sarajevo, a na kojima će pisati “Istočno Sarajevo, grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste”.

Odgovarajući na pitanje da li je protivljenje SNSD-a Istočno Sarajevo prijedlogu da Nešić bude ministar bio bunt, Ćosić je naveo da je Nešić na izborima imao 3.000 glasova u ovoj izbornoj jedinici i da je narod rekao da ga ne želi.

“Nije to bio bunt. Pogledajte, ima li ijedna politička partija da se u njoj može ovako jasno izraziti mišljenje? Neki dan sam stajao pored predsjednika Dodika gdje sam kazao da i dalje mislim da nije dobar”, rekao je Ćosić.

Dodao je da je Republika Srpska dio BiH u kojem se uvijek najbrže formira vlast i da su htjeli pokazati da nikako neće biti kočničari u formiranju Vijeća ministara.

“Na izbore se izlazi da bi bili vlast, nama je narod dao povjerenje. Nije bilo pojedinačno glasanje za Nešića, nego je bio paket za Savjet ministara. Republika Srpska neće biti kočničar dogovora na nivou Bosne i Hercegovine”, poručio je Ćosić.

Upitan da li je riječ o “trgovini”, jer se pominje da će za nekoliko mjeseci Tegeltija preuzeti UIO-a, a neko iz Istočnog Sarajeva Ministarstvo finansija, Ćosić odgovara da Uprava za indirektno oporezivanje treba pripasti Srbima, ali da sa Dodikom o tome nije razgovarao.

“Ako dođe do neke rokade sasvim je logično da će SNSD Istočno Sarajevo tražiti neku poziciju”, rekao je Ćosić i dodao da su od Dodika dobili podršku za nastavak infrastrukturnih projekata koji su važni građanima Istočnog Sarajeva.

Sarajevo je bilo podijeljen grad u građanskom ratu, a ne grad pod opsadom, naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva govoreći o najavi da će na ulazu u Istočno Sarajevo postaviti table na kojima će pisati da je to grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste.

“Po popisu prije rata u Sarajevu je bilo 157.000 Srba. Pitam sada – gdje su ti Srbi? Jesam li ja kao rođeni Sarajlija bio agresor na svoju zemlju? Da li su ljudi na Grbavici ili Ilidži bili agresori na svoju zemlju? Nemojte me vrijeđati. Po popisu iz 1961. godine, odnosno 1971., Srbi su bili većina u Sarajevu. Danas Srba ima samo u tragovima”, rekao je Ćosić.

Filter 2019