Sun. Feb 5, 2023
ћирилица /latinica

Šmit pisao čelnicima Srpske: 9. januar neustavan, to se mora poštovati

Izvor: Glas Srpske

Kristijan Šmit, kojeg Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika u BiH, pisao je rukovodiocima Srpske, povodom najavljenog obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara, naglašavajući da je „Ustavni sud BiH u nizu odluka utvrdio da je proglašenje 9. januara Danom Republike neustavno“.

Istakao je da su ove odluke “konačne i obavezujuće i moraju se poštovati”.

Šmit je danas dopis, koji je u posjedu “Nezavisnih novina”, poslao predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškoviću i predsjedniku Narodne skupštine Nenadu Stevandiću, a dopis je dostavljen i predsjedavajućoj te članovima Predsjedsjedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću.

-Svi javni organi i svi javni zvaničnici u BiH imaju obavezu pridržavati se ustavnog poretka BiH. Štaviše, kako je istakao i Ustavni sud BiH, obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sjećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti od posebnog značaja u multietničkom drušvu, zasnovanom na poštivanju različitosti kao osnovne vrijednosti modernog demokratskog društva – naveo je Šmit.

Prema njegovim riječima, kao takvo, “to ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju povjerenja te nije u skladu s evropskim vrijednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije”.

-Oba entiteta i Distrikt Brčko su multietnički i stoga svi njihovi praznici treba da povezuju ljude, a ne da ih dijele. Dejtonski mirovni okvir zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje. To je i duh Ustava Republike Srpske kao entiteta BiH. Vjerujem da bi odgovorni lideri iz cijelog političkog spektra i svih nivoa vlasti trebali zajedno raditi na tom cilju, kako bi u postojećem zakonskom okviru pronašli način da se obilježavanja organizuju bez diskriminacije i inkluzivno –  naveo je Šmit.

Kako je dodao, “poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu zasnovanom na evropskim vrijednostima su kamen temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH i njenih težnji ka Evropskoj uniji kao zajedničkom interesu svih građana”.

Filter 2019