Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

ФЗО Српске: Од сутра на рецепт четири нова лијека

Извор: РТРС

Осигураницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске од сутра ће у апотекама на рецепт бити доступне четири нове терапије за астму, хроничну опструктивну болест плућа и артеријску хипертензију.

Из Фонда је саопштено да су лијекови уврштени на листу лијекова који се издају на рецепт, што значи да ће осигураници за њих убудуће издвајати значајно мање новца или неће плаћати ништа.

На А листу, за коју осигураници неће плаћати ништа, уврштена су два нова лијека за астму, од којих је први “флутиказон, формотерол” суспензија за инхалирање за који су студије показале да брже дјелује и има дуже дејство, а намијењен је одраслима са астмом, као и дјеци старијој од пет година.

Други лијек који је уврштен на листу А за пацијенте са астмом је “индакатерол, мометазон” прашак за инхалацију.

– За овај лијек је, такође, утврђено да брже дјелује и да се њиме постиже боља контрола астме. Студије су показале и да примјена ове терапије једном на дан није мање ефикасна у односу на друге лијекове који се примјењују два пута дневно – истиче се у саопштењу.

За хроничну опструктивну болест плућа на листу А уврштен је лијек “формотерол” прашак за инхалирање.

Дејство овог лијека наступа изузетно брзо унутар један до три минута, а дјелује и до 12 сати након инхалације, навели су из ФЗО.

На листу Б лијекова, за који осигураници плаћају доплату у износу од 50 одсто, уврштен је двокомпонентни лијек “лизиноприл, амлодипин”, који се користи у терапији есенцијалне артеријске хипертензије.

– Ријеч је о комбинацији два лијека, а осим комфорности за пацијента, јер се узима једном дневно, његова примјена је и економичнија у односу на појединачну примјену два лијека која садржи – прецизирали су из Фонда.

У саопштењу се наводи да је у прошлој години ФЗО на листу лијекова уврстио 15 нових терапија за више обољења – за остеопорозу, улцерозни колитис, епилепсију, артеријску хипертензију, дијететски препарат за бебе и друге.

Увођењем нових лијекова на листу, Фонд је наставио дугогодишњу праксу да почетком године проширује листу, са циљем да осигураницима на располагању буде више лијекова у оквиру обавезног здравственог осигурања и да што мање новца издвајају за лијекове, истиче се у саопштењу.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com