Wed. May 31, 2023
ћирилица /latinica

U prošloj godini u Istočnom Sarajevu tri pokušaja ubistva

Izvor: Srna

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo prošle godine evidentirano je 575 krivičnih djela, što je blago povećanje ukupnog broja krivičnih djela, rečeno je na konferenciji za novinare rukovodstva Uprave gdje su predstavljeni rezultati rada za prošlu godinu.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 65,7 odsto, dok ukupan koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 89 odsto.

Registrovano je pet krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti i to nehatno lišenje života na području Rogatice, tri krivična djela ubistvo u pokušaju na području opština Istočno Novo Sarajevo i Pale te jedno krivično djelo teško ubistvo u Rogatici.

“Evidentirana su tri razbojništva od kojih su dva rasvijetljena, kao i pet krađa putničkih vozila od kojih su četiri rasvijetljena,a automobili vraćeni vlasnicima”, istakao je Šehovac.

On dodaje da su ostvareni dobri rezultati u oblasti organizovanog kriminaliteta, te da je na području Uprave zaplijenjeno više od 28 kilograma opojne droge marihuana, pronađene dvije laboratorije za vještački uzgoj opojne droge, kao i manje količine opojne droge kokain, spid i ekstazi.

Prema njegovim riječima,policijski službenici u 2022. godini evidentirali su 74 krivična djela nasilje u porodici, što je smanjenje primjenom novog Zakona o zaštiti u porodici kao i adekvatnom reakcijom policije, Centra za socijalni rad, tužilaštva.

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo izvršeno je 25 samoubistava.

Šehovac naglašava da su planske preventivno-represivne aktivnosti u protekloj godini sprovedene i dale su jako dobre rezultate, a neke od njih će u kontinuitetu biti nastavljene, kao i obezbjeđenje zimske turističke sezone na Jahorini koja još traje.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da su policijski službenici prošle godine registrovali 575 krivičnih djela od čega je nadležnom tužilaštvu podneseno 515 o počinjenim krivičnom djelu protiv 580 lica.

“Od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela 192 izvršili su nepoznati počinioci od kojih je rasvijetnjeno njih 137”, izjavio je Cerovina.

On dodaje da je najviše krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta njih 467, zatim 44 krivična djela iz privrednog kriminaliteta, 31 krivično djelo u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, 31 protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i dva krivična djela iz oblasti Krivičnog zakona BiH”, izjavio je Cerovina.

Cerovina je poručio da je stanje na području Uprave zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora policije Milan Čvoro rekao je da su policijski službenici prošle godine zabilježili 377 narušavanja javnog reda i mira ili za 20,5 odsto manje nego u 2021. godini.

On dodaje da se dogodilo 593 saobraćajne nezgode, što je za 12,3 odsto manje u odnosu na 2021.godinu.

Čvoro navodi da je u saobraćajnim nezgodama devet lica smrtno stradalo, a 281 lice povređeno.

Prema njegovim riječima, registrovano je 32.086 prekršaja iz oblasti saobraćaja, dok su iz saobraćaja isključili 1.849 vozača najviše zbog vožnje pod dejstvom alkohola i to njih 1.387 te 302 vozila.

Čvoro dodaje da su oduzeli 11 putničkih motornih vozila povratnicima u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Filter 2019