Wed. Feb 8, 2023
ћирилица /latinica

Ustavni sud ukinuo termin zajedničke institucije

Izvor: Srna, Glas Srpske

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana pet Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud BiH utvrdio je da ovaj član u dijelu koji glasi “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.

U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice „zajedničke” ispred izraza „institucije” promijenio smisao člana III/1. Ustava BiH koji propisuje postojanje isključivo „institucija BiH”.

– Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava BiH zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava BiH – pojasnili su u sudu.

Zvizdić, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva bio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik NiP-a u avgustu prošle godine je Parlamentu u hitnoj proceduri uputio prijedlog zakona kojim bi se iz Zakona o zastavi BiH brisao termin zajedničke institucije.

Tada je rekao da traži da se briše „neustavna sintagma zajedničke institucije  u dijelu koji se odnosi na objekte na kojima se obavezno ističe zastava”. Dodao je da je „nedopustivo da ta formulacija stoji u tako zakonu” i predložio da se umjesto termina zajedničke institucije koristi termin institucije BiH.

Zvizdić je ranije tokom rasprava u Parlamentu poslanicima iz Srpske govorio da ne koriste izraz „zajedničke institucije” tvrdeći da on ne postoji u Ustavu BiH.

Stevandić: Ustavni sud BiH ubrzano radi na razbijanju BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da Ustavni sud BiH ubrzano radi na razbijanju BiH, budući da se počeo baviti i pitanjima poput termina zajedničke institucije.

Stevandić je rekao da je nesporno da se institucije na nivou BiH sastavljaju od onih koji se delegiraju ispred entiteta, odnosno Republike Srpske i Federacije BiH, zbog čega ne mogu biti jedinstvene institucije.

-Ustavni sud BiH bi svojim negiranjem da su institucije zajedničke, te iste institucije mogao pretvoriti u privremene, poručio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, zajedničke institucije BiH se biraju na teritoriji entiteta, a ne na čitavoj teritoriji BiH, nakon čega se sastavljaju.

Vulić: Ustavni sud u ovakvom sastavu je „zreo” za jedno dobro preispitivanje

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić navela je da Ustavnom sudu BiH, po nalogu političkog Sarajeva, smeta termin zajedničke institucije, dodavši da je čudi da ga nisu promijenili u sarajevske.

Naglasila je da termin zajedničke i zajedništvo uopšte može biti sporan samo onome ko misli da one trebaju biti centralne.

-A biće samo ono što je Ustavom definisano. Zanima me obrazloženje odluke i da li ima izdvojenih mišljenja koja ću sa pažnjom pročitati jer trebalo je smisliti šta tu nije u saglasnosti s Ustavom. Ustavni sud u ovakvom sastavu je „zreo” za jedno dobro preispitivanje jer od uloge „podržava Ustav” kako piše i kako bi trebalo dolazimo do tumači i modifikuje – istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da BiH jeste državna zajednica, sastavljena od dva entiteta, te da su pojedinci iz političkog Sarajeva dali svoj doprinos da nikada ne dobije obrise države.

Filter 2019