Sat. Jun 3, 2023
ћирилица /latinica

Troje službenika Granične policije „skinuto” sa istrage Skaj aplikacije

Izvor: Glas Srpske

Tri službenika Granične policije BiH, od kojih je dvoje postupalo u slučajevima Skaj aplikacija, premješteno je na druga radna mjesta, potvrđeno je „Glasu Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama sumnja se da su oni na neki način pokušali da utiču na istrage koje proizilaze iz podataka s pomenute aplikacije. 

Policijski savjetnik direktora Granične policije BiH i glavni inspektor Svevlad Hofman potvrdio je „Glasu Srpske” da je prošle sedmice obavljen interni premještaj troj policijskih službenika.

– Direktor Granične policije BiH Zoran Galić je u skladu sa   zakonskim ovlaštenjima izvršio  interni premještaj službenika Središnjeg istražnog ureda od kojih je dvoje neposredno postupalo po takovzanoj Skaj aplikaciji. Interno je premještena i njihova neposredno nadređena policijska službenica koja nije direktno postupala po skaj aplikaciji – rekao je Hofman.

Istakao je da će Kancelarija profesionalne standarde i unutarašnju kontrolu  kroz interni postupak utvrditi da li su policijski službeni u svom postupanju počinili teže povrede službene dužnosti.

– Obzirom da je predmet Skaj u izravnoj nadležnosti Tužilaštva  BiH, ono je i ovlašteno da daje dodatne inforamcije – rekao je Hofman.

U Tužilaštvu BiH su istakli da se za sada neće oglašavati o ovom slučaju.

Prema pisanju nekih medija u FBiH zbog Skaj aplikacije i pokušaja da se utiče na promjenu istražnog tima koje predložilo Tužilštvo BiH, smijenjena je šefica istražne kancelarije.  Navodno je jedan od istražioca njenog tima nakon 15 dana od prijema Skaj kodova  napravio službenu zabilješku kojom je obavijestio agenciju da se njegovo ime spominje u Skaj aplikaciji u vezi  sa određenim kriminalnim osobama. 

U Graničnoj policiji BiH su nam potvrdili da je policijska službenica  Spomenka Markulj privremeno  interno premještena dok se ne završi istraga po tom predmetu. Ona je bila šefica istražne kancelarije.

U GPBiH su istakli da se dosljedno i kontinuirano bore protiv kriminala i korupcije i u vlastitim redovima te da će svako ko postupa protizakonito biti procesuiran i sankcioniran.

– Navedeni predmet koji se spominje u medijskim navodima da  Središnji istražni ured Granične policije BiH „potresa skandal zbog sky istraga” je u nadležnosti Tužilaštva BiH, a Kancelarija  za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu provodi internu istragu – saopšteno je iz Granične policije BiH.

Filter 2019