Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /latinica

Sezonski grip na vrhuncu, pad broja zaraženih početkom februara

Izvor: Srna

U Republici Srpskoj do sada nisu detektovane mutacije običnog virusa gripa koji je karakterističan za ovo doba godine, a broj zaraženih virusom korona na niskom je nivou, izjavila je Srni načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Srpske Nina Rodić Vukmir.

“Grip i virusi dostižu najviše vrijednosti krajem januara i početkom februara, kada kao i svake godine imamo porast broja oboljelih. Prošle sedmice prijavljen je prvi smrtni slučaj od virusne ninfekcije kod muške osobe srednje životne dobi”, rekla je Vukmirova.

Ona je navela da su zbog porasta broja pacijenata sa respiratornim infekcijama i oboljenjima sličnim gripu stvorene gužve u ustanovama primarne zdravstvene zaštite, te da je primjetan rast broja pacijenata na bolničkom liječenju u odnosu na period prije izbijanja virusa korona.

“Evropske laboratorije zadužene za praćenje vrsta virusa nisu detektovale do sada nikakve vrste mutacija, tako da je riječ o običnim virusima gripa koji su prisutni svake godine u Evropi”, rekla je Vukmirova.

Kada je riječ o prevenciji, ona ističe da vakcinacija daje najbolje rezultate, ali da je sada kasno za one koji su propustili da se na taj način zaštite jer je virus gripa na vrhuncu a za razvijanje imuniteta nakon vakcijancije potrebne su dvije sedmice.

“Vakcinacija protiv gripa sprovodi se u oktobru i novembru kada je idealno vrijeme da bi na vrijeme dočekali sezonu virusa”, podsjetila je Vukmirova.

Govoreći o virusu korona, ona je navela da je broj zaraženih na niskom nivou.

“Imamo desetak pozitivnih na sedmičnom nivou, a procenat pozitivnih uzoraka je ispod pet odsto”, rekla je Vukmirova.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com