Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Sa dijagnozom lupusa Nikolina rodila četvoro djece (VIDEO)

Izvor: BN TV/Biljana Orašanin

Uprkos činjenici da joj je dijagnostifikovan lupus i da su gotovo nikakve šanse da ostane u drugom stanju, Nikolina Danojlić iz Pala rodila je četvoro djece i to duple blizance, dvije djevojčice i dva dječaka.

Nikolini je prije više od deset godina otkriven lupus. Riječ je o sistemskom oboljenju koje stvara antitijela u organizmu i umjesto da se organizam bori u odbrani protiv bolesti, on radi suprotno i napada organe.

Bolest je neizliječiva i može zahvatiti kožu, bubrege, zglobove, pluća i serozne membrane. Prvi simptomi lupusa kod Nikoline javili su se potpuno neočekivano i to kada je bila na vrhuncu sportske karijere.

„Trenirala sam odbojku u Crvenoj Zvezdi u Beogradu. Sa 16 godina otkrivena mi je trombocitopenija, bolest kod koje broj trombocita varira. Imala sam hematome po čitavom tijelu, sa tom krvnom slikom moji roditelji su me vratili kući”, navodi Nikolina.

Tokom čitave srednje škole Nikolini su rađeni  testovi, a tek na prvoj godini fakulteta otkriven joj je lupus.  

“To oboljenje je kod mene izraženo tako što sam imala vodu u plućima, zahvaćeno je bilo i srce, obilna krvarenja gdje sam imala  menstrualne cikluse svako petnaest dana, stalno mi se spavalo i osjećala sam zamor”, pojašnjava ona.

Uprkos prognozama ljekara da neće moći imate potomstvo, Nikolina je uspjela da se ostvari kao majka. Iza sebe ima duple blizance Davida, Konstatina, te Helenu i Nađu koji su začeti prirodnim putem. Iako su obje trudnoće vođene kao visokorizične, Nikolina kaže da je trudnoća prošla u najboljem redu. 

“Žena sa lupusom može da ima djecu, samo kada je lupus u fazi  remisije, kada je lupus aktivan onda on ubija plod”, pojašnjava Nikolina iz svog ličnog iskustva, te na osnovu onoga što je čula od ljekara. Ističe da joj je u trudnoći osim ginekologa bio potreban kardiolog, pulmolog, hematolog i reumatolog. 

Kada sam saznala za prvu i drugu trudnoću sreću nisam mogla opisati, ali kroz svoja djela i sebe pokazujem koliko sam zadovoljna i srećna.
Za razliku od mama koje se žale da im je majčinstvo naporno, Nikolina kaže da joj je svaki dan poklon i dar od Boga. 

Biti majka duplim blizancima Nikolina kaže da je turbulentno, ali se uz veliku ljubav i suprugovu podršku sve stigne. 

Iako je lupus relativno nepoznata bolest, u posljednjem periodu sve je više onih koji boluju od ovog oboljenja.

Kako bi pomogla osobama koje su u istoj situaciji kao ona, ova hrabra majka počela je svoja iskustva da dijeli na društvenim mrežama odnosno instagramu i jutjubu.

Poručuje da je u životu najbitinije biti pozitivan te na pravi način iskoristiti sve ono što život nosi sa sobom.

Ova mlada majka apsolvent je na Filozofskom fakultetu u Palama na Katedri za srpski jezik i književnost, a trenutno je, kao i njen suprug, bez stalnog zaposnenja.

Iako bi ova priča trebalo da bude pozitivan primjer u moru vijesti o negativnom prirodnom priraštaju, postavlja se pitanje koliko nadležne institucije prepoznaju njihovu važnost.

Danojlići još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje, a to bez stalnog zaposlenja i sa trenutnim primanjima ne mogu ni da ostvare. Iako su se obraćali rukovostvu opštine Pale za eventualnu pomoć oko rješavanja stambenog pitanja odgovor nisu dobili. Postavljamo pitanje zašto su nadležni nijemi pred ovim primjerom, a puna su im usta priče o pronatalitetnoj politici?

Video prilog BN TV pogledajte OVDJE.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com