Mon. May 20, 2024
ћирилица /latinica

Prije 26 godina preminuo potpredsjednik Srpske Nikola Koljević

Izvor: Srna

Na današnji dan 1997. godine preminuo je profesor Nikola Koljević, nekadašnji potpredsjednik Republike Srpske i jedan od osnivača SDS-a.

Nikola Koljević rođen je 1936. godine u Banjaluci u uglednoj trgovačkoj porodici. Diplomirao je teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao.

Bio je univerzitetski profesor, prevodilac i esejista. Važio je za jednog od najcjenjenijih poznavalaca Šekspira u bivšoj SFRJ.

Univerzitetsku karijeru Koljević je započeo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kao šekspirolog, komparativista, teatrolog i priznati intelektualac uređivao je ugledne književne časopise “Putevi” i “Izraz”.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. godine Koljević je izabran za srpskog člana Predsjedništva SR BiH, a od aprila 1992. bio je potpredsjednik Republike Srpske. Na toj funkciji je ostao sve do prvih poslijeratnih izbora.

Uporedo sa političkim aktivnostima, profesor Koljević bio je angažovan na formiranju Univerziteta u Srpskom Sarajevu, danas Istočnom Sarajevu.

Koljević je sahranjen u porodičnoj grobnici u Banjaluci. U parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, 2019. godine, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske, otkrivena je bista profesoru Koljeviću.

Bistu su zajedno otkrile predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana.

U januaru 2017. godine otkrivena je i spomen-ploča na rodnoj kući Nikole Koljevića u Banjaluci.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com