Thu. Feb 2, 2023
ћирилица /latinica

Priča o Miroslavu Klačaru, inspektoru, planinaru, biciklisti…

Izvor: Filter

Miroslav Klačar je pripadnik MUP-a Republike Srpske. Inspektor koji je završio dva fakulteta, kraju privodi i treći a prepoznatljiv je po brojnim planinarskim i biciklističkim ekspedicijama. Bio je prvak u modernom plesu, trči maratone. Ovo je priča o njemu, emitovana u emisiji “Kafa u 5” ELTA TV.

Miroslav Klačar pripadnik je Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske već dvije decenije. U policiji je obavljao različite poslove a trenutno je načelnik Odjeljenja za privredni kriminalitet u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo. Uz zahtjevan rad u službi, a uz veliku želju i ljubav prema različitim sportovima, prepoznatljiv je po brojnim hobijima. Avantura i izazov su riječi koje najbolje opisuju njegove pohode na biciklu, uspone na planinske vrhove, karling i trčanje.
Na biciklu je sa kolegama iz kluba prvo išao do mora, a 2008. godine otišli su na Hilandar.

„To pokloničko putovanje je bilo lijepo, puno utisaka. To isto smo ponovili 2010. Onda se priča počela širiti pa smo 2012. otišli do Italije, 2013. do Rumunije, 2015. smo vozili do Češke a 2019. čak i do Moskve. Za 11 godina sam biciklom obišao 16 zemalja“, priča Miroslav.

Gdje se ne može biciklom, ide se pješke. I to na neke od najvećih planinskih vrhova. Bilo je, kaže, interesantnih ekspedicija. Izdvaja Mon Blan, najviši vrh Alpa u Francuskoj, zatim Ararat, najviši vrh Turske i čitavog jermenskog gorja, zatim najviši vrh Austrije, pa Musala koja je najviši vrh Balkana, te mnoštvo vrhova u BiH i regionu. Planinarenje je, dodaje, divan i zdrav sport i preporučuje ga svima.

Trčanje je sastavni dio svakog njegovog dana jer je to najbolji način održavanja kondicije, a 2019. istrčao je maraton.

Klačar se bavi i karlingom, najnovijim olimpijskim sportom koji je prije nekoliko godina zaživio upravo u Istočnom Sarajevu tokom održavanja EYOF-a.

„Ja sam tad obavljao poslove komandira PS Pale i obezbjeđivao dvoranu Peki u kojoj su se održavala ta takmičenja. To mi se jako svidjelo i onda smo organizovali amaterski turnir i tako je sve krenulo. Sada već imamo tri kluba na nivou BiH i održavaju se ligaška takmičenja. Klub u kome sam ja, Olimpik Istočno Sarajevo, je aktuelni prvak BiH u karlingu“, kaže Klačar.

Stalni rad i usavršavanje kreću od posla a prenose se i na sve aktivnosti koje čine dio njegovog života. Prvo je diplomirao na Ekonomskom fakultetu, potom na Pravnom a uskoro će steći i treću diplomu. Predanost poslu i stalno usavršavanje njegove su prepoznatljive osobine, koje kolege ističu. 

„Prvo sam završio Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Posao sam čekao tri godine, i s tim fakultetom sam i zaposlen u MUP-u na poslovima privrednog kriminaliteta. Kroz posao sam se sretao sa različitim predmetima gdje postoji dosta pravnih aspekata, tako da sam odlučio da se usavršim, kako bih poslove obavljao bolje i kvalitetnije. Upisao sam Pravni fakultet na istom Univerzitetu i završio. Moj posao je upravo spoj ta dva fakulteta. A moja stara ljubav je istorija. Volim puno da čitam i to mi je uvijek bila želja da studiram. Ostvarila se prije par godina kada sam upisao i treći fakultet. Skoro je i on pri kraju, apsolvent sam na Filozofskom fakultetu“, priča Klačar.

Porodica je, kaže, njegova najveća podrška i oslonac u svemu što radi. A sa suprugom dijeli i zajedničke početke u plesu. Krajem desedesetih aktivno se bavio modernim plesovima i bio prvi prvak Republike Srpske.

„Takmičenja su se organizovala na nivou RS i prvo je bilo 1999. godine. Tada sam bio prvak RS u hip-hop plesu, disko-dens i brejk plesu. To sam ponovio 2000. godine. Potom je osnovan Plesni Savez BiH i ja sam već bio došao u plesno ozbiljnije godine tako da sam prestao da se takmičim. Počeo sam da vodim jedan plesni klub, trenirao sam djecu dugo vremena a trenutno samo obavljam dužnosti sudije u Plesnom savezu BiH. Ples je lijepa stvar, ja sam tu upoznao i svoju suprugu, zajedno smo plesali neke plesove u paru“, sjeća se Klačar.

Od biciklizma, planinarenja, trčanja, do plesa i karlinga. Mnogo je interesovanja i hobija koji su dio njegovog života. Reklo bi se da mu dan mora trajati više od 24 časa, kako bi uspio vrijeme posvetiti svemu što ga zanima. Organizacija je i u ovom slučaju najvažnija. Sport i hobiji su dio njegovog života, ali na prvom mjestu je policija. 

„Ovaj posao mi se jako sviđa. Mislim da sam se u njemu ostvario i ispunio, mislim da ga dobro obavljam, kvalifikovan sam za to. Zadovoljan sam i vjerujte mislim tu i da nastavim“, poručuje na kraju razgovora.

Ako imate podršku porodice, radite posao koji volite i uz sve to imate mnogo interesovanja i hobija, bogat ste čovjek koga njegova iskustva najbolje opisuju.

Filter 2019