Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Položeni vijenci na više spomen-obilježja u Istočnoj Ilidži

Izvor: Srna

Predstavnici Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ tradicionalno su položili vijence na više spomen-obilježja na području Istočne Ilidže, povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske.

Delegacija „Ilidžanskog borca“ položila je vijence na spomen-ploču u naselju Dobrinja četiri, na spomen-obilježju na Kuli, spomen-kapeli u Vojkovićima i na spomen-obilježju u Kasindolu.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Slobodan Maunaga čestitao je svim građanima Dan Republike, koji se s ponosom slavi već 31 godinu.

„Opštinska boračka organizacija `Ilidžanski borac` već tradicionalno 20 godina obilazi spomen-obilježja za Dan Republike Srpske što će biti nastavljeno i ubuduće“, rekao je Maunaga novinarima, ističući da će se članovi ove organizacije priključiti današnjem defileu u Istočnom Sarajevu.

Maunaga je naglasio da će „Ilidžanski borac“ uvijek biti dio obilježavanja Dana Republike Srpske, te pozvao građane da što masovnije izađu i isprate defile jer se tako, kako je naveo, ponosno slavi postojanje Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac je čestitajući građanima Dan Republike podsjetio da je Srpska nastala u miru, a odbranjena u ratu.

„Kada neko pokušava da ospori obilježavanje Dana Republike moram naglasiti da mi nikom u Federaciji BiH /FBiH/ ne osporavamo njihova slavlja. Mi želimo da slavimo normalno, u miru i ljubavi, i da građani svih nacionalnosti imaju pravo na Republiku Srpsku. Želimo da očuvamo našu kulturu i ćirilicu, što ne bismo mogli da smo ostali u FBiH“, rekao je Šehovac.

On je dodao da današnje obilježavanje Dana Republike ne bi trebalo nikome da smeta u ovoj zemlji.

„Mi se nećemo petljati njima u FBiH, ali neka se ni oni ne petljaju i ne diraju u Republiku Srpsku jer samim tim dovode u pitanje postojanje BiH“, rekao je Šehovac.

Kad je riječ o položaju boračke populacije, Šehovac je naveo da se mora više raditi kako bi bio bolji.

„Pozvao bih sve građane Istočnog Sarajeva da pozdrave defile. To je kulturna, a nikako provokativna manifestacija, jer želimo da pokažemo da postoji Republika Srpska i ljudi koji je predstavljaju u sportu kulturi, MUP-u, te drugim oblasti koji je štite i jačaju“, dodao je Šehovac.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com