Thu. Jun 8, 2023
ћирилица /latinica

Održan 9. Međunarodni Svetosavski kocert u Istočnom Novom Sarajevu

Izvor: Srna

Udruženje guslara i pjevača zavičajne pjesme “Srđan Knežević” organizovalo je u Istočnom Sarajevu 9. Međunarodni Svetosavski kocert, na kojem su nastupili brojni guslari, frulaši, glumci, pjesnici, te izvorne pjevačke grupe iz 15 gradova Republike Srpske i Crne Gore.

Predsjednik Udruženja Milenko Divljan rekao je novinarima da je na koncertu učestvovalo 10 muzičkih i šest pjevačkih grupa, sedam guslara, od kojih četvorica mladih, nekoliko frulaša, glumica Jelena Čović iz Istočne Ilidže i jedan mladi harmonikaš sa Sokoca.

Divljan je rekao da je veoma izazovno organizovati ovakav koncert jer je potrebno više od 4.000 KM, što je za ovo udruženje mnogo novca, s obzirom da nisu na budžetu nijedne opštine, ali da im želja da sačuvaju sjećanje na legendarnog komandanta jedinice “Beli vukovi” Srđana Kneževića pomaže da istraju.

On je dodao da su organizaciju koncerta podržali opština Istočno Novo Sarajevo i Kalinovik, dok su preostala sredstva obezbijeđena novcem od članarina i prilozima nekolicine donatora.

Divljan je naglasio da su u ovom udruženju organizovali malu školu guslara kako bi tradicionalnu muziku i instrumente sačuvali od izumiranja, te da su se prvi đaci predstavili publici.

On je naveo da je za Vaskrs predviđen specijalni program u slavu 12 poginulih guslara, koji su živote dali braneći Republiku Srpsku, te da se nada da će snimiti i film o njima, koji će biti prikazivan širom Srpske.

Vođa ženske grupe Udruženja “Srđana Kneževića” Radmila Prstojević rekla je da cijelo udruženje broji oko 30 članova, a pjevačka grupa devet žena, te da je nastup posvećen Svetom Savi.

Šesnaestogodišnji guslar Lazar Vitomir iz Han Pijeska smatra da ovakve manifestacije imaju veliki značaj, a publici se predstavio s pjesmom o ljubavi “Rada s Romanije”.

Član Guslarskog društva “Starina Novak” sa Pala Stefan Gavrilović guslao je pjesmu “Sveti Sava” u osmercu.

Filter 2019