Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Održana Svetosavska akademija u Istočnom Sarajevu

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Živa uspomena na lik Svetog Save i odanost njegovom učenju treba da preporodi sve, kao što je on preporodio srpski narod tokom života, istakla je direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva Željka Topalić.

– Obaveza svih nas je da našu djecu vratimo na tragove Svetosavlja – rekla je Topalićeva.

Ona je navela da je s tim ciljem u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo i upriličena zajednička Svetosavska akademija kroz koju su htjeli da pokažu kolažni program povodom obilježavanja praznika posvećenog Svetom Savi – utemeljivaču srpske crkve, države i školstva.

Foto: Foto Vaske

– Prve lekcije o Svetom Savi i o važnosti njegove ličnosti djeca ponesu iz kuće, što je roditeljska obaveza, ali i svih nas u školama, da našim učenicima ukazujemo na značaj i važnost ove ličnosti kroz istoriju našeg naroda. Time pokazujemo odakle su nam korijeni, dajemo oslonac, usmjerimo ih i uputimo tamo gdje je Sveti Sava već odavno uputio sve nas – naglasila je Topalićeva.

Foto: Foto Vaske

Direktor Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo Mirjana Učur rekla je da su, osim učenike ove škole, na akademiji učestvovali učenici Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, kao i osnovnih škola “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva, “Petar Petrović Njegoš”, “Jovan Dučić” i “Aleksa Šantić” iz Istočne Ilidže.

– Težili smo ka tome da se ujedinimo, pokažemo da imamo uzajamnog poštovanja i pripremimo što kvalitetniji program. Sve škole su pripremile program koji se, između ostalog, sastoji od himne `Usliknimo s ljubavlju`, recitacija i igrokaza o Svetom Savi, kao i muzičke tačke – navela je Učurova.

Foto: Foto Vaske

Svetosavsku akademiju organizovali su Srpska pravoslavna crkvena opština Lukavička, Osnovna škola za muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo i opštinski Kulturni centar.

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja Svetog Savu, a Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop i prosvjetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Foto: Foto Vaske

Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namijenili vladarsku misiju.

Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori.

Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, a ostao je poznat kao osnivač i tvorac Svetosavskog pravoslavlja.

Foto: Foto Vaske
©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com