Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /латиница

Одржана Светосавска академија у Источном Сарајеву

Фото: Фото Васке

Извор: Срна

Жива успомена на лик Светог Саве и оданост његовом учењу треба да препороди све, као што је он препородио српски народ током живота, истакла је директор Основне школе “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева Жељка Топалић.

– Обавеза свих нас је да нашу дјецу вратимо на трагове Светосавља – рекла је Топалићева.

Она је навела да је с тим циљем у Културном центру Источно Ново Сарајево и уприличена заједничка Светосавска академија кроз коју су хтјели да покажу колажни програм поводом обиљежавања празника посвећеног Светом Сави – утемељивачу српске цркве, државе и школства.

Фото: Фото Васке

– Прве лекције о Светом Сави и о важности његове личности дјеца понесу из куће, што је родитељска обавеза, али и свих нас у школама, да нашим ученицима указујемо на значај и важност ове личности кроз историју нашег народа. Тиме показујемо одакле су нам коријени, дајемо ослонац, усмјеримо их и упутимо тамо гдје је Свети Сава већ одавно упутио све нас – нагласила је Топалићева.

Фото: Фото Васке

Директор Школе за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево Мирјана Учур рекла је да су, осим ученике ове школе, на академији учествовали ученици Средњошколског центра Источна Илиџа, као и основних школа “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева, “Петар Петровић Његош”, “Јован Дучић” и “Алекса Шантић” из Источне Илиџе.

– Тежили смо ка томе да се ујединимо, покажемо да имамо узајамног поштовања и припремимо што квалитетнији програм. Све школе су припремиле програм који се, између осталог, састоји од химне `Усликнимо с љубављу`, рецитација и игроказа о Светом Сави, као и музичке тачке – навела је Учурова.

Фото: Фото Васке

Светосавску академију организовали су Српска православна црквена општина Лукавичка, Основна школа за музичко образовање Источно Ново Сарајево и општински Културни центар.

Српска православна црква сутра прославља Светог Саву, а Савиндан се обиљежава у свим школама у Србији и Републици Српској као школска слава.

Свети Сава био је први српски архиепископ и просвјетитељ. Био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање, крштен као Растко, а када се замонашио узео је име Сава.

Фото: Фото Васке

Растко се на Светој Гори замонашио упркос снажном противљењу родитеља који су му намијенили владарску мисију.

Заједно са оцем Стефаном, замонашеним као Симеон, Свети Сава је основао Хиландар и изградио још 14 манастира и тако постао ктитор прве српске духовне заједнице на Светој Гори.

Сава се упокојио 1235. године у бугарском граду Трнову као први архиепископ Српске православне цркве, а остао је познат као оснивач и творац Светосавског православља.

Фото: Фото Васке
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com