Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Obustavljena istraga protiv tri osobe, nema dokaza o učešću u ubistvu sarajevskih policajaca

Izvor: Srna

Tužilaštvo Kantona Sarajevo obustavilo je istragu protiv Miloša Obradova, Srećka Trifkovića i Nedeljka Lizdeka zbog nedostatka dokaza da su učestvovali u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, u oktobru 2018. godine.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić rekla je Srni da nema dokaza da su osumnjičeni učestvovali u izvršenju krivičnog djela.

Za ubistvo policajaca optuženi su Savo Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković i oni su se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu izjasnili da nisu krivi.

Marinkovića, Macana i Trifkovića optužnica tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje, nakon što su zatečeni u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su bili u policijskom automobilu.

Adis Šehović je od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nakon nekoliko časova podlegao povredama.

Istraga u ovom predmetu trajala je četiri godine, preduzeto je više od 2.500 radnji dokumentovanja i dokazivanja optužbi, a među dokazima su dijelovi automobila “seat leon”, kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čaura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama na području Republike Srpske.

Saslušano je i oko 500 osoba, urađena su DNK-a, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan BiH.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com