Sun. May 28, 2023
ћирилица /latinica

Nisu se mogli dogovoriti o minimalcu pa im ni odluka Vlade ne odgovara

Izvor: Filter

Nakon što je Vlada Srpske utvrdila da će minimalac za ovu godinu biti 700 KM, negodovanja stižu i iz Sindikata i od poslodavaca.

Prethodno su predstavnici Saveza Sindikata RS i Unije poslodavaca RS imali neuspješne pregovore. Poslodavci su nudili 673 KM a Sindikat tražio 800 KM. Nisu se uspjeli dogovoriti o iznosu najniže plate, pa je odluku morala donijeti Vlada.

Nakon što su čuli da će umjesto dosadašnjih 650, minimalac biti 700 KM, nezadovoljni su i jedni i drugi.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske rekla je da nisu zadovoljni uvećanjem minimalne plate za 50 maraka.

– Poslodavci su u prošloj godini prijavili dobit u iznosu od tri milijarde neto i uplatili poreze na tu ostvarenu dobit. Vlada Republike Srpske je iz budžeta u posljednje četiri godine izdvojila više od milijardu maraka čistog novca i poslala na adresu značajnog broja privrednika u Srpskoj za njihovo bogaćenje – rekla je Mišićeva i naglasila da su i u prvoj i drugoj situaciji doprinos dali radnici Srpske.

Mišićeva kaže da su radnici za svoj predan rad dobili ovaj iznos od Vlade.

– Radnici Srpske znaće da odgovore na ovakvu odluku. Posljedice ovakve odluke pripadaju onima koji su je donijeli, a to su poslodavci i Vlada – poručila je Mišićeva.

Ni Uniji poslodavaca se ne sviđa novi iznos minimalca. Smatraju da je, ako se sa ekonomske strane gleda, povećanje minimalne plate od 700 maraka preveliko, uz sve dodatke koji idu na taj minimalac.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, komentarišući odluku Vlade Srpske o povećanju najniže plate, rekao je u izjavi za RTRS da to ugrožava određena radna mjesta i privredne grane.

– Mislim da se Vlada Republike Srpske ovdje vodila samo onim da donese neku odluku koja će biti na sredini i koja će biti najmanje bolna i za jednu i drugu stranu – istakao je Trivić.

Kaže da je u prethodnim godinama taj iznos toliko rastao da već ugrožava određene privredne grane i da to treba zaustaviti.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković napomenuo je da se jedino u Srpskoj na najnižu platu računa i minuli rad.

– Kad pogledate nekoga ko ima, uslovno rečeno, 20 godina radnog staža, on ima još deset odsto na minuli rad. Tako da će se ta najniža plata kretati u rasponu od 700 pa skoro i do 800 KM za one koji imaju više od 30 godina radnog staža – objasnio je Višković nakon sjednice Vlade Srpske. 

Filter 2019