Mon. Feb 6, 2023
ћирилица /latinica

Na današnji dan umro Nedeljko Čabrinović, jedan od atentatora na Ferdinanda

Izvor: Srna

Jedan od atentatora na austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda i član “Mlade Bosne” Nedeljko Čabrinović /1895-1916/ umro je 20. januara 1916. godine.
Čabrinović je umro od posljedica torture u tamnici u Terezinu /60 kilometara sjeverno od Praga/.

On je bacio bombu na Ferdinandov automobil, ali je ona promašila cilj. Potom je nadvojvodu hicima iz revolvera usmrtio gimnazijalac Gavrilo Princip.

Punoljetni atentatori, učitelji Veljko Čubrilović i Danilo Ilić, osuđeni su na smrt i obješeni. Maloljetnici Princip, Čabrinović i Trifko Grabež osuđeni su na robiju, gdje su umrli, ne dočekavši ratni poraz i raspad Austrougarske.

Nedeljko je rođen kao najstarije dijete u porodici. Otac Vaso je bio vlasnik kafane u Sarajevu i imao je devetoro djece iz dva braka.

On je učestvovao u štrajku štamparskih radnika 1912. godine, pa su ga vlasti protjerale iz Sarajeva. Radio je u štamparijama u Sremskim Karlovcima, Šidu, Trstu i Beogradu.

Pod uticajem srpskih pobjeda u balkanskim ratovima, Čabrinović je prihvatio ideje jugoslovenske nacionalne revolucionarne omladine i individualni teror kao metod političke borbe.

Sarajevski članovi napredne nacionalne omladine poslali su mu u Beograd isječak iz Hrvatskog dnevnika od 17. marta 1914. sa viješću o dolasku Ferdinanda na vojne manevre u Bosnu.

Kada je primio taj isječak, Čabrinović se dogovorio sa Gavrilom Principom i Trifkom Grabežom o mjestu i vremenu atentata.

Nakon Čabrinovićevog hapšenja, njegova majka je sa ostalom djecom otjerana u logor Žegara kod Bosanske Krupe. Nedeljkov otac bio je zatvoren u Trebinju do kraja rata, a Nedeljkovu babu su objesili bez suđenja.

Filter 2019