Sun. Feb 5, 2023
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom služio liturgiju u Sabornom hramu u Sarajevu

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom služio je jutros Božićnu liturgiju u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.
Čestitajući praznik Hristovog rođenja prisutnim vjernicima, mitropolit Hrizostom je poželio da srca svih ljudi koji danas slave ovaj narodosniji praznik, budu “nova pećina”, blagoslovena, u koju će se smjestiti Gospod Isus Hristos, za svagda i sva vremena.

“Nema više judejske pustinje i pećine, gdje bi se Hristos rodio, već imaju naša srca koja moramo otvoriti i pripremiti da se u njih smjesti, da u njima boravi, da bude naš život, naša ljubav, naša dobrota”, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je poželio svima sretan i blagosloven Božić, da se mir Božiji i mir među ljudima useli u svaki dom, u čitav svijet, među sve ljude i narode.

Vladika Hrizostom je podsjetio na poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i episkopa Srpske pravoslavne crkve o zabrinutosti za sve tragedije ovoga svijeta, za sukobe i nemire, a posebno za ratove među jednovjernom i jednokrvnom braćom.

“Neka Gospod svojom moći i ljubavlju preobrati ratoborna srca u srca dobrote, milosrđa i ljubavi, da se ponovo izmire i sjedine i da budu jedno, u Hristu Isusu”, rekao je mitropolit Hrizostom.

On je poželio sreću svim vjernicima i njihovim domovima, te im poručio da se raduju i vesele onako kako to čine djeca Oca nebeskoga.

“Živi i zdravi bili”, poželio je prisutnima mitropolit dabrobosanski i pozdravio tradicionalnim pozdravoma “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi”.

Protejerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je božićnu poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i episkopa SPC u kojoj su čestitali svima pravoslavima Božić i Novu godinu i poručili pravoslavnim Srbima gdje god živjeli da je majka crkva uz njih.

Nakon Svete liturgije i čitanja poslanice, vjernici su primili Svetu tajnu pričešća.

Filter 2019