Thu. Feb 2, 2023
ћирилица /latinica

Za bogojavljensko plivanje na Kaljini prijavila se 22 učesnika

Foto: Opština Sokolac

Izvor: Srna

Za bogojavljensko plivanje na rijeci Kaljina kod Sokoca do sada su se prijavila 22 učesnika i sve pripreme su već obavljene u nadi da će vremenske prilike omogućiti ovaj veličanstven čin, rekao je Srni jedan od inicijatora ovog takmičenja Miroslav Nešković.

Učesnici će se okupiti na kupalištu Buk u četvrtak, 19. januara, u 12.00 časova, a plivanje za Časni krst počeće u 13.00 časova.

Nešković je naveo da se za takmičenje, koje se treći put održava na području opštine Sokolac, prijavio 21 plivač sa Sokoca, iz Rogatice, Milića, Han Pijeska, kao i mlada Sokočanka Olivera Topalović koja već godinama učestvuje na ovakvim manifestacijama.

Organizatori bogojavljenskog plivanja na Kaljini dobili su i podršku lokalne uprave u želji da se na ovaj način očuva vjekovna tradicija obilježavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izrazio je zadovoljstvo što će i ove godine biti održano plivanje za Časni krst, čiju će organizaciju lokalna uprava pomoći kada je riječ o registraciji učesnika, angažovanju lokalnog Doma zdravlja i ostalih službi čije je prisustvo neophodno.

Svi učesnici u plivanju za Časni krst na Bogojavljenje dobiće priznanja, ikone i suvenire, najavili su organizatori.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici 19. januara obilježavaju praznik Bogojavljenje kada se Hristos krstio na rijeci Jordan i tom prilikom Bog se javio ljudima u tri lica-Sveta Trojica.

Filter 2019