Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Da li je SNSD protiv ukidanja akciza na gorivo?

Izvor: Filter

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio izvještaj zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama, koji podrazumijeva ukidanje akciza na sve vrste goriva na period od šest mjeseci.

Ovaj prijedlog razmatran je u prošlom mandatu Parlamentarne skupštine, a da bi usaglašeni zakon stupio na snagu, potrebno je da izvještaj zajedničke komisije usvoji i Dom naroda.

Ukoliko se to desi gorivo u BiH bi pojeftinilo za 35 do 40 pfeninga, a po isteku šest mjeseci ostavljena je mogućnost Savjetu ministara da svojom odlukom produži za tri mjeseca primjenu zakona.

Drugi pokušaj

Isti scenario vidjeli smo u martu prošle godine. Prijedlog da se ukinu akcize je dobio potrebnu većinu u Predstavničkom domu ali je agonija počela u Domu naroda. Odbijena je hitna i skraćena procedura, pa su u redovnoj proceduri u Domu naroda Parlamentarne skupštine krajem avgusta prošle godine usvojene izmjene Zakona o akcizama, ali sa amandmanima.

Podsjećamo, Predstavnički dom je tada smatrao da se akcize trebaju ukinuti na šest mjeseci sa mogućnošću produženja za tri mjeseca, dok su u Domu naroda smatrali da taj rok treba biti kraći. Zbog amandmana, zasjedala je Zajednička komisija oba doma kako bi se usaglasio tekst i na kraju su se opredijelili za opciju od šest plus tri mjeseca.

Agonija oko izmjena zakona je trajala mjesecima i tako se stiglo do predizborne kampanje, izbora i formiranja nove vlasti. I novi saziv sada pokušava isti prijedlog…

Podršku ukidanju akciza u PD PS BiH danas je dao 31 poslanik, uzdržana su bila dva a njih pet bilo je protiv.

Za su bili poslanici SDP-a, SDA, NES-a, PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, a protiv svi poslanici SNSD-a. Tokom svojih diskusija, poslanici koji su podržali prijedlog, u nekoliko navrata su naveli da je glavni krivac zbog čega akcize još nisu ukinute SNSD, koji je sve blokirao u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Zanimljivo je, prenose Nezavisne novine, da poslanici SNSD-a, iako su nekoliko puta prozvani, nisu reagovali i nisu diskutovali po ovoj tački dnevnog reda.

Ranije, u SNSD-u su za “Nezavisne” rekli da će izmjene Zakona o akcizama ukinuti samo ako njihov amandman bude prihvaćen, odnosno ukoliko se akcize na naftu i naftne derivate ukinu na samo 30 dana, a ne na šest mjeseci, kako je predloženo samim izmjenama Zakona o akcizama, koji je usaglasila Zajednička komisija oba doma.

Vulić: SNSD protiv sve dok “struka ne da svoj stav”

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je SNSD protiv ukidanja akciza u BiH sve dok ekonomisti ne izrade socio-ekonomsku analizu kojom bi bili utvrđeni efekti tog ukidanja.

Vulićeva je istakla da je važan stav struke, da su akcize mjere poreske politike i da građani i zajednica traže stabilnu poresku politiku koja se rijetko mijenja.

“Ukidanjem akciza, najveću korist imaće najbogatiji. Oni koji imaju novac za lambordžinije i koji ne znaju iznose na svojim računima”, rekla je Vulićeva, prenosi ATV.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ona je napomenula da zemlje koje su eksperimentisale sa akcizama nisu postigle željene efekte jer su im cijene goriva veće od cijena goriva u BiH.

“U uslovima nestabilnog tržišta cijena energenata nije realno kratkoročnim mjerama postići efekte. Zagovaram mjeru da BiH u trenutku kada prikupi sredstva daje pomoć onima kojima je najpotrebnije”, rekla je Vulićeva.

Ona je dodala da je pomoć ili podsticaj potreban javnom prevozu, prevoznicima i svima od čijih cijena usluga građani ne bi imali nove namete.

Vulićeva je istakla da su lažne tvrdnje da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na izmjene zakona o akcizama i da se o tome nije izjasnila.

“Kod akciza je ponovo na sceni pokušaj opozicije, odnosno manjine da vlada većinom”, smatra Vulićeva, navodeći da je riječ o zloupotrebi javnog prstora što je bila krilatica PDP-a pred izbore.

Ona je navela da to podržava i SDP kao partner u vlasti, te da se ova stranka u partnerstvu ponaša neprincipijelno.

“Ovo je ozbiljna tema i njome se ne možemo baviti populistično, o tome struka mora dati svoj stav, pa tek onda politika da donese sud o tome. Onog trenutka kada struka kaže da je to dobro, produktivno i da ćemo pomoći onom malom čovjeku, SNSD će to podržati, a ovo što sada rade je čisti populizam”, istakla je Vulićeva.

Ona je dodala da su i zemlje u regionu pokušale da ukidanjem akciza pomognu svojim građanima, ali da je činjenica da cijena goriva nije manja, nego čak i veća.

Magazinović: Izmjene Zakona o akcizama su pitanje zdravog razuma

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji je predložio izmjene Zakona o akcizama prokomentarisao je izjave Sanje Vulić.

“To je zakon koji je dobio podršku i Vlade FBiH i Vlade RS svojevremeno kada smo ga tek uputili u procedure. To je zakon koji je vitalni nacionalni interes i Srba i Hrvata i Bošnjaka i svih ostalih građana BiH, da gorivo bude jeftinije do pola marke. Ovdje nema ni entiteta, ni entičkih grupa. Ovo je zajednički interes svih i ne tiče se samo pojeftinjenja goriva nego i nižih cijena roba i usluga u čije formiranje cijene se ukalkuliše i cijena goriva”, kazao je SDP-ovac za Kliks.

Ističe da “oni koji ne glasaju za ovakve stvari nemaju problem s njim kao predlagačem ili SDP-om već imaju problem sa zdravim razumom.”

“Onome kome nije jasno da ne može svako pitanje biti politizovano, da pitanje članstva BiH u Eurotransplantu koji će omogućiti da BiH može ući u programe transplatacije gdje ćemo spašavati živote, apsolutno me ne interesuje šta ko misli. Ono što je zdrav razum, to je zdrav razum”, istakao je.

Na pitanje zašto ovo pitanje nije usaglašeno među partnerima koji čine vlast na državnom nivou, Magazinović kaže da on nema problem da neko odbijanje zdravorazumskog prijedloga koji se tiče svih karakteriše na takav način.

“Imam problem kada ljudi to nekome pokušavaju fakturisati kao pogrešan potez. Mene niti jedno partnerstvo i niti jedna stranka ne može obavezati da ne nastavim sve projekte koje smatram da su dobri, a na njima je da odluče da li podržati”, rekao je.
Magazinović u izjavi za Kliks.

Na kraju poručuje svima koji su glasali protiv da treba da objasne ljudima, svojim prijateljima i komšijama, zašto su protiv da gorivo bude jefitnije.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com