Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /latinica

Evropska unija traži da BiH uvede vize Rusiji

Izvor: RTRS

Evropska unija od BiH traži da kao zemlja kandidat uvede vize za državljane Ruske Federacije, potvrđeno je za RTRS iz Delegacije EU u BiH.

EU se poziva na Izvještaj koji je objavljen u decembru 2022. godine, gdje se navodi da BiH i dalje ispunjava kriterijume za liberalizaciju viznog režima sa šengenskim prostorom, te je preporučeno da BiH “prioritetno uskladi svoju viznu politiku sa listom trećih zemalja kojima su potrebne vize za EU, posebno onih trećih zemalja koje predstavljaju rizik od neregularnih migracija ili rizik po sigurnost EU”.

– Od BiH, kao zemlje kandidata, očekujemo da u potpunosti uskladi svoje spoljne, bezbjednosne i trgovinske politike sa politikama EU. Za dobro funkcionisanje bezviznog režima s EU od BiH se očekuje i potpuna usklađenost sa viznom politikom EU, koja ne predviđa bezvizni režim sa Rusijom – istakli su iz Delegacije.

Podsjećamo, i u Izvještaju o napretku Evropske komisije ističe se da BiH treba da uvede vize Rusiji, napominjući da BiH ima još i bezvizni režim s Azerbejdžanom, Bahreinom, Kuvajtom, Omanom, Katarom i Turskom.

– BiH ne izdaje vize na granici. Da bi BiH imala sistem migracija koji dobro funkcioniše u sigurnom okruženju, zemlja mora da se uskladi s viznom politikom EU – ističe se u tom izvještaju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com