Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Bjelica: Preduzimaju se preventivne mjere zbog najavljenih padavina

Izvor: Srna

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da su na sjednici Štaba za vanredne situacije procijenjene kritične tačke povodom najavljenih obilnih padavina i da se preduzimaju preventivne mjere kako bi se ublažile teže posljedice.

Bjelica je naveo da se na području ove opštine u naredna tri-četiri dana očekuje oko 180 litara kiše po metru kvadratnom i jaki udari vjetra, te snježni nanosi od petka, 20. januara.

On je rekao novinarima da su svi članovi opštinskog Štaba za vanredne situacije preuzeli određene obaveze, a posebno Šumsko gazdinstvo „Romanija“, Vatrogasno odjeljenje, Regionalni i lokalni štab civilne zaštite, Dom zdravlja i preduzeća koja raspolažu mehanizacijom potrebnom u ovakvim situacijama.

Bjelica je naveo i da su iz opštinskog Odjeljenja komunalne policije u protekla dva dana obišli teren, te da će tokom dana biti očišćeni propusti na kojima bi moglo da dođe do zastoja viška vode u nekim kanalima, posebno u sokolačkom naselju Ćilimara, u dijelu gradskog naselja od mosta do knežinskog raskršća.

On je naglasio da bi pri olujnim udarima vjetra moglo doći do oštećenja dalekovoda u šumi i prekida u elektro, pa i vodosnabdijevanju, te dodao da su, prema uvjeravanjima iz Terenske jedinice Sokolac „Elektrodistribucije“ Pale, blagovremeno izvršeni prokresi na dalekovodima koji prolaze kroz šumovite predjele.

Bjelica je preporučio svim građanima da se pobrinu i na vrijeme, u skladu sa svojim mogućnostima, zaštite svoju imovinu i spriječe veće posljedice od najavljenog nevremena.

Preduzeće „Vode Srpske“ upozorilo je na veoma obilne padavine naredih dana i pozvalo stanovništvo, institucije i privredne subjekte da budu u pripravnosti radi preduzimanja neophodnih mjera zaštite od mogućeg izlivanja vodotoka.

Prema najavama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske do petka, 20. januara, očekuju se veoma obilne padavine na području Hercegovine, gornjeg Podrinja i Sarajevsko-romanijske regije, kao i na zapadu Srpske, te rast bujičnih vodotokova, kao i vodostaja većih rijeka. 


©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com