Wed. Feb 8, 2023
ћирилица /latinica

Ćosić: Istočno Sarajevo ima pozitivnu stopu unutrašnjih migracija

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je to grad koji raste i ima pozitivnu stopu unutrašnjih migracija.
Ćosić je na konferenciji za novinare rekao da Istočno Sarajevo, osim Banjaluke, ima veći priliv stanovnika nego odliv, što pokazuje i podatak da je prošle godine grad imao 60.184 stanovnika, a ove godine 61.228.

On je naglasio da je Gradska uprava dužna da svim građanima pruža adekvatne uslove života, te da u prilog tome govori i podatak da je grad Istočno Sarajevo u ovoj godini ostvario najveći budžet do sada od oko 16.800.000 KM.

“Ovakav budžet nam je pomogao da u toku ove godine izvršimo sve obaveze koje smo planirali i završimo neke projekte, a neki će biti završeni naredne godine”, rekao je Ćosić.

Foto: Foto Vaske

On je podsjetio da je u ovoj godini rastao i broj eksternih korisnika i da su sve što funkcioniše kao dio društva pomogli – od školstva, kulture, nevladinih organizacija, vjerskih zajednica sporta.

Ćosić je naglasio da su ove godine prvi put sa oko 100.000 KM pomogli Bolnicu “Srbija”, te da grad pomaže i pronatalitetnu politiku i predškolske ustanove.

On je naglasio da je u ovoj godini završen i projekat parka velikana srpskog zdravstva čija će izgradnja početi iduće godine, da su pri kraju radovi na zgradi Studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu, da su u toku radovi na zgradi Rektorata i Muzičke akademije, da je na Palama počela izgradnja Fakulteta fizičke kulture, te da je grad uključen u sve projekte.

Ćosić je kao najznačajniji projekat naveo to da se završava Narodno pozorište u Istočnom Novom Sarajevu, koje je trenutno u fazi opremanja, a ispunjeno je i obećanje da grad ima jedinstvenu Turističku organizaciju sa šest turističkih info-centara.

“Kao pobjedu možemo smatrati i Park prirode Trebević i grad je dobio ekskluzivno pravo da u saradnji sa opštinama osnuju zajedničko preduzeće koje će biti upravljač ovog izuzetno bitnog područja”, istakao je Ćosić.
On je zahvalio Vladi Republike Srpske koja je u budžet grada Istočno Sarajevo uložila 2.600.000 KM, navodeći da će ako se tome doda i 200.000 KM za biciklizam iz prošle godine to iznositi 2.800.000 KM direkne podrške u gradski budžet. Ćosić je izrazio ogromnu zahvalnost i predsjedniku Republike Srpske i Vlade sa kojima je sarađivao.

Foto: Foto Vaske

Ćosić je dodao da se od ovih sredstava 800.000 KM odnosi na memorijalni kompleks koji se gradi u okviru institucija kulture pamćenja koji će biti u Istočnom Novom Sarajevu i sa radom se počinje početkom marta.

On je naglasio da će u narednoj godini započeti mnoge projekte u svim opštinama u sastavu grada.

Ćosić je za saradnju zahvalio i vladama Srbije, Japana, Kine, Češke, kao i UNDP-u.

“Grad Istočno Sarajevo je u ovoj godini bio uključen u sve segmente života. Ostajemo posvećeni razvoju grada i ideji da je Istočno Sarajevo svetionik i bedem Republike Srpske”, poručio je Ćosić.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je grad u ovoj godini finansirao mnoge projekte i pomogao boračke organizacije, zdravstvo.

“Koliko je bila socijalno osjetljiva ova godina govori podatak da smo imali 70.000 KM pojedinačnih pomoći”, istakao je Koroman i dodao da je bezbjednost na nivou grada bila na zavidnom nivou.

Foto: Foto Vaske

Kada je riječ o situaciji u oblasti privrede, Koroman je naveo da je u ovoj godini zabilježeno više 86 privrednih subjekata, da su u gradu sa svim opštinama povećane bruto zarade i naknade povećane za 11 miliona KM.

Koroman je istakao da je dobitak od 136 miliona KM iskazan i po svim privrednim subjektima, dok je gubitak bio 12 miliona KM.

“Možemo da kažemo da je privredna slika dobra i da uz pomoć grada i svih investitora možemo gledati unaprijed”, rekao je Koroman.

Foto: Foto Vaske
Filter 2019