Mon. Feb 6, 2023
ћирилица /latinica

U Beogradu promovisan film o stradanju Srba u Ledićima

Izvor: Srna

Premijera dokumentarnog filma “Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ” autora Gvozdena Šarca održana je juče u Beogradu u organizaciji Koordinacije udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji i Radio televizije Republike Srpske i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Film govori o Draganu Vasiću, jedinom preživjelom svjedoku zločina u Ledićima kod Sarajeva, kada je muslimanska vojska početkom juna 1992. godine u selu podno Treskavice ubila 24 civila, među kojima je bilo i četvoro djece.

Vasić je prisustvovao prvoj promociji filma u Srbiji, zajedno sa autorom ovog ostvarenja u produkciji Radio televizije Republike Srpske Gvozdenom Šarcem, koji je istakao da je projekcija filma u Beogradu od neprocjenjive važnosti, jer je značajno da javnost u Srbiji vidi što više svjedočenja iz prve ruke o stradanju srpskog naroda sa druge strane Drine.

Podsjetivši da je film svjedočanstvo o brutalnom zločinu nad srpskim civilima kod Sarajeva, Šarac je istakao da su oni likvidirani samo zbog srpskog imena i prezimena, jer nema drugog objašnjenja za ono što se dogodilo u Ledićima.

– Zamislite kada muslimanski vojnik drži pušku i uperi je u majku koja u naručju drži jedoipogodišnjeg sina, puca i ubija. Dragan Vasić, koji je bio ranjen, vidio je to i samo Božjim proviđenjem ostao živ da o tome svjedoči – rekao je Šarac.

On smatra da je zbog toga i drugih stradanja Srba poput doline Neretve, u Krajini i na mnogim drugim mjestima, kao i zbog brojnih zločina nad djecom srpske nacionalnosti, izuzetno značajno da narod u Srbiji sazna istinu o tim događajima.

– Za zapadne medije stradanje Srba u Ledićima i zločini nad srpskim narodom nisu priča. Za njih su Srbi zločinci i genocidan narod. Zapravo, sve je suprotno od toga i zato ovaj film nosi poruku nezaborava, ali i oprosta, jer Dragan Vasić, koji je preživio užas, oprašta. U tome je njegova ljudska veličina, ali i veličina naroda kome pripadamo, na šta sam jako ponosan – naglasio je Šarac.

On je zahvalio Koordinaciji udruženja izbjeglih i raseljenih u Srbiji i opštini Zvezdara na tome što su organizovali beogradsku promociju filma, kao i predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, koje je podržalo ovaj događaj.

Na projekciji filma “Čiko, ja sam živ, nemoj da me ubiješ” u zgradi opštine Zvedzada bili su i članovi porodica stradalih Srba iz Ledića i članovi izbjegličkih udruženja.

Promociji dokumentarca RTRS-a prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Borislav Maksimović iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Darko Mladić, sin ratnog komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kao i predstavnici opštine Zvezdara , sa predsjednikom Vladanom Jeremićem na čelu.

Njemu je Gvozden Šarac darovao ikonu u ime gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića.

Šarčev film prvi put je prikazan u Trnovu 17. septembra 2021. godine na krsnu slavu grada Istočno Sarajevo.

Ostvarenje novinara RTRS-a njegova matična kuća premijerno je emitovala u novembru prošle godine, tako da je projekcija u Beogradu praktično treće predstavljanje filma o zločinu takozvane Armije BiH i muslimana iz sela Dejčići, koji su likvidirali 24 svojih komšija Srba iz Ledića.

Učesnici krvavog pohoda na Lediće ubili su četvoro djece, a među njima i Miluna Tešanovića, koji je imao svega 18 mjeseci.

Za zločin u Ledićima, uprkos brojnim dokazima o ubijanju nedužnih civila, još niko nije odgovarao.

Filter 2019