Wed. Feb 8, 2023
ћирилица /latinica

Stanišić: Nastavak političkih, a ne pravnih odluka

Izvor: Srna

Ustavni sud BiH nastavlja da donosi političke, a ne pravne odluke, izjavio je Srni novoizabrani poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Aco Stanišić iz Demosa.

Stanišić je naglasio da je i posljednja odluka Ustavnog suda BiH, koji tvrdi da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi “nisu u skladu sa Ustavom BiH”, te je odlučio da “ih ukine”, samo jedna u nizu besprizornih koje je taj sud donosio u proteklom periodu.

“Ovog puta to je posebno poražavajuće za sve nas jer zadiru u ono što bi trebalo da je iznad svake politike i političkih neslaganja i utakmica – zdravlje i život građana, posebno ako uzmemo u obzir sve što smo prošli u proteklim godinama sa pandemijom virusa korona”, smatra Stanišić.

On naglašava da Vlada i Narodna skupština Republike Srpske donošenjem pomenutih zakona ni na koji način nisu prekršile svoje nadležnosti jer je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito povjerene institucijama BiH.

Stanišić je naveo da su posljednje odluke Ustavnog suda BiH samo nastavak političkih odluka ovog suda, koji je uveo praksu da ne odlučuje na principu Ustava i zakona, već na nivou dnevno-političkih prilika i potreba lidera partija kojima se članovi ovog suda priklanjaju.

Prema njegovim riječima, namjera institucija Republike Srpske jeste ostvarivanje adekvatne zaštite zdravlja stanovništva i mogućnost pravovremenog snabdijevanja domaćeg tržišta lijekovima u izazovnom vremenu, što bi moralo biti prioritet svih institucija na kojem god nivou se nalazile.

“Nažalost, svjedoci smo da pojedinci koji su na pozicijama u Ustavnom sudu BiH stavljaju politiku iznad prava, a u ovom slučaju i iznad zdravlja građana, što po ko zna koji put obesmišljava ne samo ovu instituciju, već i samu BiH”, naveo je Stanišić.

Ustavni sud BiH tvrdi da Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi “nisu u skladu sa Ustavom BiH”, te je donio odluku da “ih ukine”.

Odluku je Ustavni sud BiH donio po zahtjevu Šefika Džaferovića, koji je podnio dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Filter 2019