Mon. Feb 6, 2023
ћирилица /latinica

Svečano otvoren Međunarodni festival “Prvi kadar”

Izvor: Srna

Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”, pod motom “Važno je biti prvi”, otvoren je večeras u Istočnom Novom Sarajevu premijernim izvođenjem filma “Sveta Petka – krst u pustinji”, režisera Hadži-Aleksandra Đurovića.
Tokom ceremonije otvaranja 16. Festivala u sali Kulturnog centra dodijeljena je plaketa “Lik kneza Pavla Radenovića” Festivalu glumačkih ostvarenja igranog filma” Filmski susreti” Niš za razvoj kinematografije u regionu, koja je uručena direktoru Niškog festivala Srđanu Saviću.

U ime uprava lokalnih zajednica sa područja grada Istočno Sarajevo prisutnima se u prepunoj sali Kultrunog centra Istočno Novo Sarajevo obratio zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović, koji je čestitao Produkciji “Prvi kadar” i zahvalio građanima za veliki odziv i interesovanje za Festival.

“Ovo je jedan od najboljih primjera kako entuzijazam pojedinaca može kreirati i realizovati velike i ozbiljne projekte tradicionalnog i međunarodnog karaktera, izuzetne umjetničke vrijednosti”, istakao je Kostović.

Režiser “Svete Petke – krsta u pustinji” podsjetio je za Srnu da je u ovom filmu riječ o priči u kojoj pobožna djevojka Paraskeva napušta svoj život među ljudima u Konstantinopolju i odlazi u Jordansku pustinju gdje provodi narednih 40 godina života boreći se sa iskušenjima, grijehovima i unutrašnjim demonima.

Ovaj film prati put od obične djevojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja.

Paralelna filmska priča govori o dvije žene /arapkinji Zejnebi iz beduinskog plemena i Paraskevi/, koje potiču iz različitih kulturnih, socijalnih i vjerskih sredina, ali dijele iste ljudske emocije, vrijednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima.

Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz spoljnog svijeta koji je Paraskeva napustila, a ova priča govori kako ljudi mogu da pobijede svoje slabosti.

Teme filma, u kojem glume Milena Predić i Milica Stefanović, su univerzalna moralna pitanja čovječanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gdje na svijetu, a nastao je po istinitoj priči i romanu “Petkana” Ljiljane Habjanović Đurović, majke Hadži-Aleksandra.

Prijatelji ovog filma, koji su omogućili njegovo prikazivanje, su opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, koji su i sponzori Festivala.

Danas u 12.00 časova počeo je Kids fest – Dječiji filmski program u okviru koga je mališanima prikazan film “Leto kada sam naučila da letim”, režisera Radivoja Andrića.

Nakon toga, uslijedio je takmičarski program Festivala, a potom i specijalna projekcija filmova za štićenike Kazneno-popravnog zavoda Kula.

“Prvi kadar” svoje filmsko putovanje sutra i u petak, 23. decembra, nastavlja u Zvorniku, gdje će osim takmičarskog programa, sutra u 19.00 časova, na bis biti repriziran pomenuti film “Sveta Petka – krst u pustinji”.

Panel-diskusija o temi “Religija na filmu” predviđena je sutra u 17.00 časova, kao i promocija knjige “Jevanđelje na filmu”.

U petak, 23. decembra biće realizovan takmičarski i program za djecu, koja će moći da premijerno u Republici Srpskoj pogledaju igrani film “Vučje bobice”, režisera Sretena Jovanovića.

U planu je i održavanje Filmske škole “Prvog kadra” pod nazivom “Kako se gleda film: mala škola filmskog bontona”, koju vode filsmki kritičari Đorđe Bajić i Zoran Janković.

Svečana ceremonija zatvaranja Festivala i proglašenje pobjednika zakazana je za petak u 19.00 časova.

Svi ovi programi u četvrtak i petak biće održani u Domu omladine u Zvorniku.

Medijsku podršku Festivalu “Prvi kadar” pruža značajan broj medija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a zvanična medijska agencija festivala je Novinska agencija Republike Srpske – Srna.

Filter 2019