Wed. Feb 1, 2023
ћирилица /latinica

Promovisani diplomirani studenti Poljoprivrednog fakulteta: Prosperitet Srpske je na mladima

Izvor: Srna

Dodjelom diploma diplomiranim studentima prvog i drugog ciklusa i nagrada pojedincima, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas 82 godine postojanja i 28 godina rada u okviru Univerziteta.

Dekan Vesna Milić podsjetila je da je Poljoprivredni fakultet počeo sa radom 1940. godine u Sarajevu, a da je 1. decembra 1994. godine nastavio rad u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Milićeva je novinarima u Istočnom Sarajevu izjavila da je u ovoj školskoj godini diplomiralo 29 studenata na Studijskom programu Poljoprivreda, 27 studenata na Studijskom programu Šumarstvo, dok je šest studenata završilo master studije na Poljoprivredi, a jedan na programu Šumarstvo.

“Naši diplomci rade u poljoprivrednim apotekama, na poljoprivrednim dobrima, institutima i u lokalnim zajednicama pri agrarnim fondovima. Osim toga, Ministarstvo poljoprivrede izdvaja određena sredstva koja svršeni studenti poljoprivrede mogu da dobiju za pokretanje sopsvenog biznisa, odnosno formiranje sopstvenih poljoprivrednih dobara”, navela je Milićeva.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić podsjetio je na specifičnost Poljoprivrednog fakulteta koji funkcioniše na četiri lokacije – u Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Vlasenici, a od ove godine i u Trebinju.

“To iziskuje napore nastavnika i saradnika koji izvode nastavu na ovim studijskim programima i svi u Univerzitetu podržavamo ono što radi Poljoprivredni fakultet”, rekao je Kulić.

Kulić je napomenuo da je u posljednje vrijeme povećan broj upisanih studenata na Poljoprivredni fakultet, te da profesori i asistenti na ovom fakultetu prenose studentima znanja za život poslije školovanja.

“Sada je na njima, ali i na nama i institucijama Republike Srpske, da zadržimo studente koji su ovdje završili jer prosperitet Republike Srpske zavisi od mladih koji završavaju studije na dva javna univerziteta u Republici Srpskoj”, naglasio je Kulić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da su se lokalne zajednice u okviru grada trudile da obezbijede adekvatne uslove za život i studiranje mladih, kao i da će se u budućnosti potruditi da diplomirani studenti dođu do posla.

“Uvjeren sam da mladi čovjek, ukoliko radi na sebi, ima mogućnosti da uspije. Siguran sam da ste vi generacija koja će biti bolja od nas, a srećni smo što ste imali priliku da studirate u našem gradu”, naveo je Ćosić.

Student generacije na Poljoprivrednom fakultetu bila je Dragica Gagović sa prosjekom ocjena 9,72, koja je istakla značaj Poljoprivrednog fakulteta koji je, kako je rekla, egzistencijalni stub, o čemu se treba podizati svijest.

“Da imam mogućnost da se vratim četiri godine unazada, sigurno bih ušla u isti amfiteatar i radila isti prijemni ispit. Sada sam naslikala jednu lijepu životnu fotografiju, koju još ne planiram da uokvirim”, istakla je Gagovićeva.

U okviru obilježavanja Dana Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu uručene su nagrade radnicima fakulteta, kao i povelje “dr Đojo Arsenović” za najuspješnije studente.

Filter 2019