Wed. Feb 1, 2023
ћирилица /latinica

Pale: Usvojen budžet za narednu godinu u iznosu od 19.660.000 KM

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Pale danas su jednoglasno usvojili budžet za narednu godinu od 19.660.000 KM.
Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da ovaj budžet predstavlja razvojnu komponentu i u njega su uvrštene sve primjedbe građana.

Jugović je naglasio da su u budžetu planirano oko 900.000 KM za izgradnju novog vrtića u naselju Obilićevo, kao i sredstva za izgradnju vještačkog terena na stadionu Fudbalskog kluba “Romanija”, za niz infrastrukturnih projekata, podsticaje, stipendije, pronatalitetnu politiku.

On je istakao da su odbornici sa današnjeg dnevnog reda skinuli tačke koje se odnose na poskupljenje komunalnih usluga, jer je potrebna dodatna analiza, kako ta poskupljenja ne bi bila veliki udar na budžet građana.

Jugović je svim građanima opštine Pale čestitao predstojeće praznike, uz želju da ih prate i porodična i poslovna sreća.

Predsjednik Skupštine opštine Stefan Stajčić istakao je da su budžetom za narednu godinu planirani mnogi projekti, a u saradnji sa Gradskom upravom Istočno Sarajevo planirana je gradnja gradske kuće i zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo, kao i nastavak gradnje muzeja.

Stajčić je naglasio da je sa dnevnog reda skinuta tačka o poskupljenju grijanja, komunalnih usluga i vode, jer Klub odbornika SNSD-a smatra da ta poskupljenja nisu dovoljno obrazložena i da se pokuša naći rješenje da preduzeća ostanu stabilna, a da poskupljenje ne bude veliki udar na budžete građana.

On je istakao da je samostalni odbornik Predrag Blagojević predložio da se uvede u praksu puštanje svečane pjesme na Skupštini, koja bi bila himna Srbije “Bože pravde”, i da se na taj način zaobiđe odluka Ustavnog suda kojom je ukinuta nekadašnja himna Republike Srpske.

“Mi ćemo vidjeti imamo li pravni osnov za tako nešto i ako imamo onda ćemo je realizovati”, rekao je Stajčić i dodao da je zahtjev da se, osim himne Republike Srpske, ima mogućnost i puštanja svečane pjesme na početku nekih svečanosti ili kada dolaze gosti.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Branko Koroman naglasio da je danas donesena odluka o gašenju Turističke organizacije Pale, što je samo jedan prelazni oblik, jer od 1. januara kreće nova organizacija funkcionisanja Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Koroman je istakao da je danas data saglasnost načelniku da zajedno sa Gradskom upravom i opštinama Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo krene sa formiranjem javne ustanove grada za zaštićeno područje Trebević.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske pponudila da opštine Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočni Stari grad zajedno sa gradom budu osnivači te javne ustanove, koja će upravljati Trebevićem.

Filter 2019