Mon. Feb 6, 2023
ћирилица /latinica

Pale: Smučarski savez Republike Srpske obilježio 30 godina rada

Izvor: Srna

Smučarski savez Republike Srpske obilježio je sinoć u Palama svečanom akademijom 30 godina rada tokom kojih je iznjedrio sjajne takmičare i sportske radnike.

Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Mario Đuran rekao je novinarima da su smučarske discipline dale najveći broj olimpijaca u istoriji, te da će Vlada Republike Srpske u narednom periodu sve više ulagati u pojedinačne sportiste, klubove koji okupljaju smučare, pa tako i u Smučarski savez Srpske.

“Za Republiku Srpsku to je jedini sport za koji mogu garantovati da će na svim olimpijskim igrama imati po jednog predstavnika”, istakao je Đuran.

On je rekao da za 30 godina postojanja treba odati zahvalnost svim ljudima koji su tu od osnivanja – funkcionerima Smučarkog saveza, trenerima, sportistima, skijašima, ali i sponzorima koji su učestvovali u radu Saveza.

“Svi ti ljudi su održali Savez na kvalitetnom nivou i sigurno se razvojem Jahorine to unaprijedilo”, naglasio je Đuran.

Predsjednik Smučarskog saveza Republike Srpske Damjan Škipina rekao je da Savez ima najbrojnije trofeje, te da su za 30 godina iznjedrili sjajne takmičare, mnogo klubova i dobre sportske radnike.

“Za sve ove godine imamo 19 olimpijaca, brojimo 17 klubova od kojih je sedam aktivno. Za predstojeću sezonu imamo 200 registrovanih takmičara i taj se broj povećava iz godine u godinu. Sport je stil života opštine Pale i Republike Srpske”, poručio je Škipina.

On je zahvalio ljudima koji podržavaju Savez i daju im podršku u borbi za ostvarenje boljih rezultata i predstavanje sporta u Republici Srpskoj.

Jedan od osnivača Smučarskog saveza Republike Srpske Milovan Jevtović podsjetio je da aktivnosti nisu prekidane ni tokom rata, iako su bili suočeni sa velikim problemima.

Jevtović kaže da je prvo prvenstvo Republike Srpske u biatlonu održano 1992. godine, sljedeće u alpskom skijanju 1993, a Prvenstvo u smučarskom trčanju u martu 1994. godine, tako da od ratnih godina do danas Savez nije prestajao sa radom.

On je dodao da Smučarski savez ima sjajne takmičare, uspješne sportiste koji predstavljaju Srpsku i BiH na Zimskim olimpijskim igrama, te da od osnivanja Saveza gotovo da nije prošla nijedna olimpijada bez predstavnika sa Pala.

Učesnik Zimskih olimpijskih igara 1992. godine u Albervilu u Francuskoj Momo Skokić kaže da je bilo olimpijaca, takmičara koji su pravili rezultate, ali da to isto mogu učiniti i sadašnji takmičari ako bi BiH više ulagala u sport.

On smatra da politiku i sport treba razdvojiti jer su sportisti najveći ambasadori.

Na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Pale uručene su zahvalnice osnivačima, predsjednicima od postanka Smučarskog saveza do danas, olimpijcima, institucijama i pojedincima koji su imali razumijevanja za sport, za takmičare i teške periode u radu Saveza.

Posebno priznanje dodijeljeno je posthumno generalnom sekretaru Smučarskog saveza Danijeli Dragović Hršum.

Filter 2019