Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /латиница

Осумњичени за злочине у Јошаници на слободи, без забрана

Извор: Срна

На слободу је пуштено шест ухапшених на подручју Сарајева и Горажда због ратног злочина у селу Јошаница код Фоче у децембру 1992. године када је убијено 56 лица српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и дјеце.

– Поступајући тужилац Владимир Симовић није предложио никакве мјере забране – речено је Срни из Тужилаштва БиХ.

Шесторица некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ ухапшени су 13. децембра на подручју Сарајева и Горажда због ратног злочина почињеног у Јошаници у децембру 1992. године, када је убијено 56 Срба, претежно цивила, међу којима је било жена и дјеце.

Они су осумњичени да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а из Тужилаштво наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

У освит зоре на Никољдан, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и дјецу.

Убијено је 56 мјештана, а многи од њих на језив начин, одсијецањем дијелова тијела. Међу жртвама била је 21 жена и троје дјеце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су, не само куће, већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а гдје су то стигли, злочинци су чак посјекли и стабла воћака.

Filter 2019