Sun. Feb 5, 2023
ћирилица /latinica

Omogućiti duhovni, kulturni i socijalni razvoj djece i mladih

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“, koji postoji od 2016. godine, već je, svojim djelovanjem, postao prepoznatljiv na području Istočnog Sarajeva. Osnovan je s ciljem da pomogne duhovnom, kulturnom i socijalnom razvoju djece i mladih.

Rukovodilac Centra, protonamjesnik Mladen Drobnjak, kaže da mladi ljudi pokazuju interesovanje za različite aktivnosti, iako, kako ističe,  u društvu vlada uopšteno mišljenje o njihovoj nezainteresovanosti.

„Trudimo se da kroz neformalne oblike obrazovanja i specifične projekte probudimo njihovo interesovanje. Imamo širok spektar djelovanja, redovne aktivnosti poput Škole ikonopisa, Dječijeg hora i Kluba volontera, a realizujemo i Školu animiranog filma, Konferenciju pravoslavne omladine, međureligijske projekte, koji se održavaju periodično“, navodi Drobnjak.

Drobnjak naglašava da su do sada održali tri konferencije pravoslavne omladine, na kojima su učestvovali mladi iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. U okviru ovog projekta organizovana su predavanja, u saradnji sa profesorima sa Bogoslovskog i Filosofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, posjete duhovnim i kulturnim znamenitostima u BiH, kao i kulturne manifestacije o nasleđu srpskog naroda na ovim prostorima.

„Cilj održavanja konferencija jeste da naše mlade osvijestimo o potrebi njegovanja srpske kulture, duhovnosti, jačanju veza pravoslavne omladine na svim prostorima na kojima žive i smatramo da su konferencije u potpunosti bile uspješne“, kaže protonamjesnik Drobnjak.

Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske Sv. Petar Sarajevski, u okviru svoje humanitarne djelatnosti, organizovao je prikupljanje paketića za djecu koja žive u enklavama na Kosovu i Metohiji, kako bi sa njima podijelili radost Vaskrsa, a volonteri ovog centra pokazali su svoju humanost u različitim akcijama.

„Naši volonteri su tokom vaskršnjih praznika  išli u posjetu Domu za stara i iznemogla lica, bolnici „Srbija“, kao i Dječijem selu SOS, gdje su korisnicima ovih ustanova uručivali poklone koje su pripremali, kako bi i sa njima podijelili radost ovog velikog praznika. Klub volontera je tokom poplava koje su zahvatile naše područje organizovao akciju pomoći izgradnje nasipa i saniranju štete od poplava, a tokom pandemije, organizovali smo akciju pomoći starim licima kojima je bilo zabranjeno kretanje, dostavljali smo im hranu, lijekove i ostale namirnice koje su im bile potrebne“, navodi Drobnjak.

Polaznici Škole ikonopisa, koja okuplja oko 60 polaznika različite životne dobi, među kojima je najviše polaznika srednjoškolskog uzrasta, predstavili su svoje radove na izložbi „Prvojerarsi – 800 godina u tronu Srpske pravoslavne crkve“, posvećenu jubileju osam vijekova autokefalnosti SPC.

 „Smatrali smo da i Pravoslavni centar treba da doprinese obilježavanju 800 godina Mitropolije dabrobosanske. Izložba koja je bila naš skromni doprinos ovom jubileju činila je portrete mitropolita, kopije fresaka i ikona po kojima je Mitropolija dabrobosanska prepoznatljiva, kao i pejzaže sa crkvama naše znamenite eparhije“, objašnjava Drobnjak.

Protonamjesnik Drobnjak ističe da trenutno pripremaju izložbu kojom će biti obilježen jubilej 80 godina prenosa moštiju Svetog cara Uroša, Svetog kneza Lazara i Svetog Stefana Štiljanovića.

„S obzirom na to da se navršilo 80 godina od kada su mošti trojice srpskih svetitelja, Svetog Cara Uroša, Svetog Kneza Lazara i Svetog Stefana Štiljanovića, tokom Drugog svjetskog rata, prenesene iz fruškogorskih manastira u Beograd, i na taj način sačuvane, cilj nam je da širu javnost podsjetimo na ovaj događaj i da se kroz ikonopisačke radove „osvjetli“ pamćenje i sjećanje na Svetog cara Uroša, svetog kneza Lazara – velikomučenika kosovskog i Svetog Stefana Štiljanovića“, pojasnio je Drobnjak.

On je istakao da će dio izložbe biti posvećen podsjećanju na ličnost sveštenika Radoslava Grujića, čijim zalaganjem su spasene mošti svetitelja, a koji je nakon Drugog svjetskog rata nepravedno osuđen od strane jugoslovenskog režima za saradnju sa okupatorima i lišen nacionalne časti.

Animirani film „Mitropolija dabrobosanska – osam vijekova duhovnosti i kulture“, koji je nastao na radionicama animiranog filma, u saradnji sa studiom „Dom animacije“ iz Sremskih Karlovaca, učestvovao je na Međunarodnom festivalu pravoslavnog filma „Pokrov“ u Kijevu u Ukrajini.

„Ovaj animirani film je na 19. Međunarodnom festivalu filma „Pokrov“, u organizaciji Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovska patrijaršija), održanom u oktobru prošle godine, nagrađen za kreativno istraživanje u osvjetljavanju istorijskih događaja. Film opisuje najvažnije istorijske događaje, ličnosti i znamenitosti mitropolije“, neveo je Drobnjak.

Lokalna zajednica, prema riječima protonamjesnika Drobnjaka, pruža značajnu podršku aktivnostima ovog centra.

„Uprava opštine Istočno Novo Sarajevo omogućila nam je prostorije za rad, što, samo po sebi, govori da postoji odlična saradnja sa lokalnom zajednicom, a značajnu pomoć imamo i od Gradske uprave Istočno Sarajevo. U ovoj godini, rad centra podržala je i Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije“, istakao je protonamjesnik Drobnjak.

Filter 2019