Sun. Feb 5, 2023
ћирилица /latinica

Od masakra u Jošanici 30 godina

Izvor: Agencije

Danas se navršava 30 godina od masakra nad Srbima u fočanskom selu Jošanica i njegovim zaseocima, kada su pripadnici takozvane Armije BiH na Nikoljdan 1992. godine ubili 56 stanovnika srpske nacionalnosti.

Dobro naoružane i brojne muslimanske snage ušle su 19. decembra 1992. godine iz pravca Goražda u zaleđe srpskih položaja i, paleći sve pred sobom, na kućnom pragu dok su se spremali da slome slavski kolač, masakrirale srpske žene, starce i djecu.

Desetak zaselaka Gornje Jošanice u opštini Foča izbrisano je sa geografske karte, popaljene su, ne samo kuće, već i pomoćni objekti, uz nejač ubijana je i stoka, a gdje su to stigli, zločinci su čak posjekli i stabla voćaka.

Žrtve su ubijali na veoma svirep način, često hladnim oružjem. Zločinci su jednom mještaninu motornom testerom odsjekli glavu, a mnoge žrtve su spaljene i izgorjele u svojim kućama.

Među ubijenim je bila 21 žena, kao i troje djece mlađe od 11 godina.

Najmlađa žrtva je dvogodišnja Danka Tanović, a ubijeni su i sedmogodišnji Dražen i njegova desetogodišnja sestra Dragana.

Najstarija žrtva u ovom pokolju bio je devedesetogodišnji starac Rade Pljevaljčić.

Ubijeni su desetogodišnja Dragana Višnjić, njen tri godine mlađi brat Dražen i dvogodišnja Danka Tanović.

Dragana i Dražen stradali su zajedno sa mamom Olgom /31/, tatom Dragoljubom /39/, stricem Milanom /33/, bakom Zorkom /64/ i djedom Vukadinom Višnjićem /64/.

Uz dvogodišnju Danku Tanović, ubijeni su i njena majka, baka, prabaka, tetka i ujak.

Dankina majka Zora Višnjić imala je 22 godine, a stradali su i dvije godine starija njena sestra Ranka i dvadesetogodišnji brat Vlatko Višnjić, njihova majka Goja /44/ i Gojina majka Stojka /64/.

Ubijeno je 16 Višnjića, devet članova familije Kulić, po pet u familijama Grujičić i Blagojević, zatim četvoro Davidovića, po troje Jegdića, Pljevaljčića i Stojanovića, dvoje Mićevića i Ivanovića, te po jedan član iz porodica Škipina, Stevanović, Jagodić i Tanović.

Šestorica nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, uhapšeni su 13. decembra na području Sarajeva i Goražda zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Jošanici u decembru 1992. godine.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade takozvane Armije BiH učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom. 

Filter 2019