Tue. Jun 25, 2024
ћирилица /latinica

Ni nakon potjernice ni traga ni glasa o Mahmuljinu

Izvor: Srna

Sud BiH ni mjesec dana nakon raspisivanja međunarodne potjernice nema nikakvu informaciju gdje se nalazi osuđeni Sakib Mahmuljin, rečeno je Srni u toj pravosudnoj instituciji.

– Sud BiH još nema informaciju gdje se nalazi osuđeni Mahmuljin. Kada Sud BiH dobije informaciju da je osuđeni uhapšen po potjernici, počinje postupak ekstradicije – naveli su iz Suda BiH odgovarajući na pitanje Srne da li Sud ima ikakvu povratnu informaciju gdje je osuđeni Mahmuljin i da li će i kada biti isporučen BiH.

Mjesec dana nakon izdavanja naredbe o raspisivanju međunarodne potjernice za nekadašnjim komandantom Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine u Vozući i Zavidovićima 1995, ne pokreće se nikakav, pa ni disciplinski, postupak protiv onih koji su Mahmuljinu nakon pravosnažnosti presude omogućili da slobodno izađe iz sudnice, kao što je i sa slobode dolazio na ročišta.

Sud BiH je 28. novembra ove godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom.

Prethodno mu je poslan poziv da preuzme akt u kojem je navedeno da se 6. decembra ove godine javi na izdržavanje kazne zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu ove godine pravosnažno osudilo Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. godine u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com