Wed. Feb 1, 2023
ћирилица /latinica

Nastavak suđenja za zločine u Dobrovoljačkoj

Izvor: RTRS

Suđenje Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za zločin nad vojnicima JNA i civilima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu trebalo bi da bude nastavljeno danas saslušanjem drugog svjedoka Tužilaštva BiH, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Na prošlom ročištu 14. decembra kada je svjedočio Draško Đurić kao prvi svjedok ispričao je da je kolona vojnika i civila zaposlenih u JNA napadnuta 3. maja 1992. godine, a da su oni koji su odvedeni u salu FIS-a pretučeni i da je vršena tortura nad rezervistima i oficirima.

Osim Ganića, optužnica tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu napali nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su optuženi da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Optužnica ih tereti i da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu spriječili niti kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

Filter 2019