Mon. Feb 6, 2023
ћирилица /latinica

Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na Trećoj međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika

Izvor: Filter

Državni univerzitet u Sankt-Peterburgu (SPbGU) tokom novembra organizovao je Treću međunarodnu onlajn olimpijadu iz ruskog jezika kao stranog. Olimpijada je bila namijenjena svima od 12 do 35 godina, a takmičari su bili podijeljeni u dvije kategorije, od 12 do 17 godina i od 18 do 35 godina.

Učenica SŠC „Vasilije Ostroški“ Sokolac , Milica Borovčanin, osvojila je prvo mjesto u kategoriji do 17 godina.

Takmičenje se sastojalo od dva kruga, a sadržalo je testove iz gramatike, leksike, čitanja i slušanja, u ukupnom trajanju od nekoliko sati.

“Prema zvaničnim podacima objavljenim na stranici Univerziteta, registrovano je nešto više od 5.000 učesnika iz 132 zemlje, da bi se kao najbolji pokazalo njih 729 iz 84 zemlje, koji su proglašeni finalistima”, saopštili su iz SŠC „Vasilije Ostroški“ Sokolac.

Prvoplasiranima u obje kategorije, kao i nekolicini nagrađenih koje je odabrala stručna komisija, biće omogućeno učešće u debatama i razgovorima koje organizuje SPbGU, kao i vaučer za besplatno testiranje iz ruskog jezika kao stranog (TRKI), koje je moguće obaviti do kraja 2023. u nekom od njihovih partnerskih centara u svijetu, ili u specijalno kontrolisanim uslovima onlajn.

Diploma sa Olimpijade i državni sertifikat o položenom ispitu TRKI, donose prednost pri upisu na Sank-peterburški univerzitet, ako se nagrađeni u budućnosti možda odluči na to.

Filter 2019