Wed. Feb 8, 2023
ћирилица /latinica

Lalović: Istina zakopana i zavijena u sarajevski mrak

Izvor: Srna

Apelaciono vijeća Suda BiH je oslobađanjem optuženih za ubistvo vojnika JNA u Velikom parku u Sarajevu 1992. godine zakopalo i zavilo istinu u sarajevski mrak iz koga se ne vidi nimalo svjetla, rekla je Srni Jela Lalović, sestra Vlajka Golubovića žrtve ovog zločina.

Lalovićeva je istakla da je ovom presudom za zločine počinjene 22. aprila 1992. godine u centru Sarajeva, ponovo stavljena so na ranu porodica i da je odavno jasno da se ovaj stravični zločin ne želi rasvijetliti, niti da je bilo kome stalo da budu pronađene kosti osam ubijenih rezervista JNA.

– Kompletno suđenje u predmetu “Veliki park” je farsa. Zatečena sam mada nisam iznenađena i odmah sam vidjela da je to bacanje prašine u oči porodicama poginulih i ništa više. Nismo ni očekivali da će osuditi Dragana Vikića i sve koji su sjedili u optuženičkim klupama – izjavila je Lalovićeva, koja duže od 30 godina traži posmrtne ostatke brata Vlajka.

Ona je navela da nema nikakve informacije o tome zbog čega je ubijen i da sve manje vjeruje da će njegove kosti ikada naći.

– Nazovi suđenje je samo dodatno produbilo rane. Nisu nam dali ni informaciju gdje su kosti moga brata i ostalih koje nisu nađene i sve što smo čuli su priče “rekla-kazala”. Pobijeni su u Velikom parku i nakon ubistva strpali su ih u nekakvu prikolicu i odatle su odvezeni, to je rečeno i na suđenju, da bi na kraju došli u situaciju da se na kraju ništa ne zna – rekla je Lalovićeva za Srnu.

Ona je dodala da niko nije kriv, a da je mladost pobijena i da je ništa više nije jasno.

Lalovićeva je navela da joj je majka umla prije pet godina i da nije dočekala da sazna šta joj je sa sinom Vlajkom i gdje su mu kosti.

– Presvisla je od tuge. Čekala je i nadala se da će makar za života moći otići na grob svog sina, ali nije dočekala – ispričala je Lalovićeva.

Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović zarobljeni su i ubijeni 22. aprila 1992. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je žalbu Tužilaštva BiH na prvostepenu sudsku odluku kojom je Dragan Vikić oslobođen optužbi za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, potvrdila je Vikićev advokat Adna Dobojlić.

Filter 2019